e-Turizam.com

UNWTO: Izvještaj o stanju globalnog turizma za vrijeme pandemije koronavirusa

UNWTO je danas objavio šesti izvještaj o stanju glabalnog turizma i ograničenjima putovanja za vrijeme pandemije koronavirusa. Svijet se i dalje polahko prilagođava i odgovorno otvara za međunarodni turizam.

 

Od 19. jula 2020 godine, 87 destinacija (40% svih destinacija širom svijeta) sada su ublažile mjere povezane sa COVID-19 za međunarodni turizam. Ovo predstavlja povećanje za 39 destinacija od 15. juna 2020. godine

 

Međutim, 115 destinacija (53% svih destinacija širom svijeta) i dalje su svoje granice u potpunosti zatvorene zbog međunarodnog turizma. Od toga, 88 turistička odredišta ima svoje granice u potpunosti zatvorene više od 12 sedmica.

Restrikcije putovanja na globalnom nivou
Restrikcije putovanja na globalnom nivou

Zamjena potpunog zatvaranja granica sa manje restriktivnim mjerama primjećuje se uglavnom u destinacijama s većom ovisnošću o turizmu, dok turističke destinacije sa nižom ovisnošću o turizmu uglavnom održavaju svoje granice zatvorene.

 

51 destinacija (24% svjetskih turističkih destinacija) ima ograničenja putovanja već 23 sedmice, a 80 odredišta (37% svjetskih odredišta) 19 sedmica.

Izvor: e-turizam.com
Foto: UNWTO

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.