e-Turizam.com
Sacher Group CEO Matthias Winkler

Winkler: Koronavirus pandemija je pogodila hotelijerstvo poput komete

Koronavirus pandemija je pogodila hotelijerstvo poput komete. Naročito se se to odnosi na turizam u gradovima

Ovo je ekstremna situacija za Matthias Winklera, generalnog direktora Sacher Grupe, koja uz matičnu kompaniju koja se nalazi u Beču, uključuje i Hotel Sacher u Beču,  Hotel Bristol i Hotel Sacher Salzburg.

U podkastu s Nikolaus Jilchom govori je o tome kako je jedini porodični hotel sa pet zvjezdica u glavnom gradu Austrije prošao kroz zatvaranje (Lockdown) – i kako bi stvari mogle ići dalje.

“Sacher će sigurno preživjeti. Ne morate se brinuti zbog toga.  Međutim  nikada neće biti više onako kako je bilo prije”, kaže Winkler i dodaje da se ne možemo boriti protiv koronavirusa, ali da moramo naučiti živjeti s tim.

“Trenutno su samo dva od sedam spratova otvorena u najpoznatijem hotelu u zemlji. Gosti dolaze uglavnom iz Njemačke i Švicarske. Hotel Sacher će sigurno preživjeti. Ne morate se brinuti zbog toga, ali naredne godine će biti vrlo, vrlo teške za gradski turizam”, rekao je Winkler.

“Skoro šest sedmica bili smo bez ijednog gosta iz inostranstva, međutim naši radnici su radili svaki dan”. Kada su u pitanju mjere Vlade Republike Austrije Winkler je rekao da je veoma zadovoljan i da bih dao Vladi veoma dobru ocjenu za dosadašnji rad u toku pandemije koronavirusa.

92 % gostiju svjetskog poznatog Sacher hotela dolazi iz inozemstva. Većina ih dolazi avionom u Austriju . U julu bi hotel bio pun gostiju iz arapskog svijeta, međutim niko od njih nije došao. Trenutno su otvorena samo dva od sedam spratova hotela. Nekoliko gostiju dolazi iz Austrije, Njemačke ili Švicarske, nemamo više gostiju iz Saudijske Arabije, SAD-a, Velike Britanije, Australije.

 

Osobni podaci:
Matthias Winkler je CEO od 2014.  godine Sacher Group-e, koja uključuje matičnu kompaniju koja se nalazi u Beču, Sacher hotele u Beču i Salzburgu i hotel Bristol. Winkler ima troje djece sa suprugom Aleksandrom, kćerkom bivše šefice Sachera hotela, Elisabeth Gürtler. Radio je u porodičnoj firmi i u hotelijerstvu. Prije toga, radio je za bwin i McDonalds, a bio je i šef kabineta Karla Heinz Grasser-a punih sedam godina.

Foto: Wolfgang ZimmelPixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.