e-Turizam.com
Dani austrijskog turizma

Dani austrijskog turizma: Koncepti za budućnost turizma i nova studija za ljeto 2022

Danima austrijskog turizma (ÖTT), danas, u ponedjeljak, 16. maja 2022., počela je najveća manifestacija austrijske turističke industrije u ovoj godini. Više od 1.200 domaćih i međunarodnih učesnika na trodnevnom događaju u Austria Center Vienna snažan su signal za turističku destinaciju. Pod motom “ReDesign Tourism | now” u ÖTT-u, sve se vrti oko koncepta za budućnost turizma. Na uvodnoj konferenciji za novinare predstavljeni su i rezultati nove studije o izgledima za turističku sezonu ljeto 2022.

 

„Za mene kao državnog sekretara, ÖTT je naravno savršen početak. Turistička industrija je danas okupljena ovdje kako bi najavila put nazad ka uspješnoj turističkoj poziciji koju je Austrija uvijek imala nakon teških godina korona virusa. Sa današnjim padom pravila o 3-G ulasku, ulazak bez uslova je ponovo moguć, ovo je važan korak koji smo žestoko zahtijevali posljednjih sedmica”, rekla je državna sekretarka Susanne Kraus-Winkler. “Konstruktivna saradnja se u protekle dvije godine pokazala kao vrijedna i bit će od suštinskog značaja u budućnosti. Na početku smo strukturalne promjene, otuda i odgovarajući moto ovogodišnjeg ÖTT-a – ReDesign Tourism | now.”

 

Robert Seeber, predsjednik Saveznog odjela za turizam i industriju slobodnog vremena u Austrijskoj Saveznoj gospodarskoj komori (WKÖ), i Lisa Weddig, generalni direktor Turističke zajednice Austrije, prvo su čestitali novoj državnoj sekretarki za turizam Susanne Kraus-Winkler. Seeber: „Sa Susanne Kraus-Winkler, dokazani stručnjak međunarodnog značaja će preuzeti programe turizma i industrije zabave u vladi. Kao uspješna poduzetnica, naučila je turizam od nule i poznaje sve probleme i izazove iz prakse.” Weddig dodaje: “Kao punokrvna poduzetnica, Susanne Kraus-Winkler vrlo dobro poznaje turizam i njegove zahtjeve. Ujedinila nas je naša strast prema ovoj industriji i veoma se radujem našoj bliskoj saradnji u budućnosti!“ ÖW vidi ÖTT kao snažan signal: „Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, danas konačno možemo poželjeti dobrodošlicu međunarodnim predstavnicima industrije ovdje u Beču na ÖTT-u. ÖTT 2022 ima više učesnika nego ikada prije! Time šaljemo snažan signal za destinaciju i nastavak oporavka turizma“, nastavio je Weddig.

Seeber se želi zahvaliti odlazećoj ministrici turizma Elisabeth Köstinger na uslugama i podršci, posebno tokom izazovnog vremena pandemije korona virusa. Seeber: “Danas, sa ÖTT-om, postavljamo snažan i vidljiv znak – za velike kompanije, njihove zaposlenike – i za Austriju kao uspješnu turističku destinaciju.”

 

Tri dana posvećena budućnosti turizma

 

Više od 1.200 domaćih i međunarodnih učesnika fizički učestvuje na ÖTT-u. Na udruženom sajmu ATB skoro 390 međunarodnih kupaca iz 45 zemalja upoznaje 260 domaćih izlagača. Na programu je ukupno 27 uvodnih izlaganja i panela sa 44 domaća i međunarodna govornika.

Pod motom ÖTT-a „Redizajn turizma | sada” predavanja i paneli su posvećeni onim temama koje će odrediti fazu oporavka, koja će trajati nekoliko godina, pa i dalje, nakon najveće turističke krize u decenijama. Riječ je o središnjim budućim temama kao što su izgledi Austrije kao zelene destinacije, budućnost mobilnosti, nove aplikacije kroz prikupljanje podataka, ali i trendovi gostiju, koje mjere mogu promovirati oporavak gradskog turizma ili strategije za suzbijanje nedostatka radnika u turizmu. .

„Posebno u izazovnim vremenima, snažna saradnja i pouzdani okvirni uslovi važniji su nego ikad. Da bi se savladali veliki izazovi budućnosti, sada je potrebno postaviti strateški kurs. Tada ćemo moći zadržati i proširiti svoju poziciju vodeće turističke destinacije. To je ključno za sve nas, jer turizam osigurava radna mjesta i dodatnu vrijednost u regijama“, naglašava Seeber.

 

Nova studija pokazuje dobre izglede za ljeto 2022

 

U ime Turističke zajednice Austrije, Institut za turizam i istraživanje bazena u Sjevernoj Evropi (NIT) u Kielu proveo je istraživanje o planovima za odmor za ljeto 2022. Populacija od 18 do 75 godina ispitana je na deset najvažnijih austrijskih tržišta porijekla: Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Holandiji, Belgiji, Italiji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Rezultati su dobra vijest za lokalni turizam. Ispitanici imaju novca, vremena i želje da odu na odmor u potpunosti. Ove godine 71% Austrijanaca i 74 % Nijemaca ima planove za odmor na ljeto. U usporedivoj prošlogodišnjoj studiji i dalje je bilo 56 posto Austrijanaca i 47 posto Nijemaca.

31 posto Austrijanaca koji žele putovati ljeti kaže da pandemija nema utjecaja na njihovo planiranje odmora. Garancija povrata novca i velikodušni uvjeti za otkazivanje ostaju relevantni kriteriji rezervacije. Nastavlja se i trend sve kraćih rezervacija.

„Ulazimo u ljeto u kojem će potražnja ponovo imati širu osnovu“, kaže Weddig. U ljeto 2021. 82 posto svih noćenja ostvareno je iz regije DACH, ali ove godine Österreich Werbung opet očekuje više gostiju iz svih evropskih i arapskih zemalja. Weddig: „Ove godine vidimo dobre izglede iz južne Evrope, Holandije i arapskih zemalja. I očekujemo stabilnu potražnju iz SAD-a i DACH regije. U zemljama CIE postoje neizvjesnosti zbog većeg utjecaja rata u Ukrajini i veće inflacije.” Kina je još uvijek odsječena od međunarodnih putovanja. Sve u svemu, šef ÖW-a je pozitivan u pogledu nadolazećeg ljeta. „Prema trenutnom stanju podataka trebalo bi biti moguće povećanje jednocifrenog procentualnog raspona u odnosu na prethodnu godinu, uvijek zavisi od daljeg razvoja pandemije i ukrajinskog rata”, kaže Weddig. Ljeto 2021. zabilježilo je pad noćenja od 16 posto u odnosu na ljeto prije korone 2019. godine.

 

O Danima austrijskog turizma 2022

 

Dani austrijskog turizma 2022., koji su danas otvoreni pod motom „Redizajn turizma | sada“ zajednički organizuju Ministarstvo turizma, austrijska privredna komora i Turistička zajednica Austrije. Četiri stuba ÖTT-a: ATB sajam, gdje se međunarodni kupci susreću s lokalnim dobavljačima; kampus znanja, gdje vrhunski govornici raspravljaju o izazovima i obećavajućim strategijama za turizam; kampus inovacija, koji u prvi plan stavlja konkretna rješenja u toku digitalizacije; i Kongresni kampus, koji je zajedno sa Austrijskim kongresnim biroom (ACB) posvećen budućnosti kongresne industrije. ÖTT 2022 će se održati u hibridnom obliku: Sva predavanja će biti objavljena na www.tourismustage.at i emituju se uživo na njemačkom i engleskom jeziku i biti će dostupni na zahtjev.

 

Foto: e-turizam.com – Printscreen

 

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.