e-Turizam.com
e-Turizam.com

Destinacija

« Back to Glossary Index

Destinacija je geografsko područje (mjesto, regija, zaselak) koje dotični gost (ili segment gostiju) odabire kao odredište putovanja. Sadrži sve sadržaje neophodne za boravak za smještaj, ishranu, zabavu/zaposlenje. Stoga je konkurentska jedinica u incoming turizmu kojom se mora upravljati kao strateškom poslovnom jedinicom. 

U osnovi, mogu se razlikovati dvije vrste modela odredišta. 

Odredište zasnovano na zajednici (Community-based destination)

  • klasični model na evropskim destinacijama
  • Turizmom u destinaciji dominiraju MSP.
  • Kompanije djeluju kao nezavisne jedinice i, u najboljem slučaju, sarađuju jedna s drugom.
  • Pojedinačni akteri nemaju dominantna administrativna ovlaštenja.

 

Korporativno odredište (Corporate-based destination)

  • uobičajen model u Sjevernoj Americi
  • Destinacijom koordinira i njome upravlja velika kompanija.
  • Turizmom upravljaju pojedinačne grane jedne kompanije (npr. gastronomija, hoteli, škole skijanja, žičare itd.).

 

Upravljanje destinacijama i marketing destinacija obično organiziraju organizacije za upravljanje destinacijama (DMO).

Izvor: Bieger, T., & Beritelli, P. (2013). Management von Destinationen.; Flagstad & Hope (2001)

Jasmin Mulahasanović, MA

On je osoba koja je strastvena u pomaganju ljudima, zajednicama i preduzećima da maksimalno iskoriste tehnologiju i internet marketing. Njegova posvećenost digitalnoj transformaciji kompanija je nepokolebljiva. Uvjeren je da svaka kompanija, bez obzira na veličinu ili industriju, može razviti svoj puni online potencijal.

Njegove višejezične vještine su impresivne: tečno govori engleski, njemački, turski, bosanski, srpski i hrvatski. Ova jezička raznolikost mu omogućava da efikasno radi i komunicira u različitim kulturnim kontekstima. Njegov način rada karakteriše upornost, pouzdanost i ciljno orijentisana timska igra.

Akademsko obrazovanje stekao je na renomiranom austrijskom univerzitetu IMC FH KREMS gdje magistrirao, a diplomirao je na Anadolu univerzitetu u Turskoj. Osim toga, njegovu stručnost potvrđuju i Googleovi certifikati u Google Ads, Google Analytics, Google Cloud i primjeni online marketinške strategije.

U svojoj trenutnoj ulozi radi na digitalnim projektima za različite kompanije, nastojeći maksimalno iskoristiti njihov online potencija u digitalnoj transformacijil. Njegovo veliko znanje, iskustvo i strast prema digitalnim tehnologijama i marketinškim strategijama čine ga nezamjenjivim partnerom svake moderne kompanije koja želi uspjeti u digitalnom svijetu. Vlasnik je konsultantske marketinske agencije Magaza Digital koja je visegodišnji Google Partner za Google oglašivačku mrežu, a nedavno je agencija certificirana kao Google Cloud partner.