e-Turizam.com
Turizam i putovanja

SAD: Optimizam za oporavak hotelske industrije

LOS ANĐELES — Iako su poslovni odnosi poremećeni tekućom pandemijom i izazovima sa kojima se industrija suočava, direktori hotela su prvog dana Američkog samita o smještaju 2022. izrazili opći optimizam u oporavku potražnje i učinka hotela.

Učesnici ovogodišnje konferencije podstaknuti su snažnim putovanjima u slobodno vrijeme i željni su sklapanja poslova, bilo u kupovini nekretnina ili u kupovini drugih kompanija. Nova je godina sa novim mogućnostima, a dok COVID-19 traje i utiče na sve dijelove industrije – uključujući potražnju, radnu snagu i lanac snabdijevanja – hotelijeri su spremni da ga maksimalno iskoriste.

“U toku svoje karijere naučio sam da možeš voljeti posao koji radiš, ali ako ne voliš ljude, neće uspjeti. Ako volite posao, ali volite ljude, sve će se uklopiti” kazala je Leslie Hale, predsjednica i izvršna direktorica, RLJ Lodging Trust, o savjetima za novopridošlice u hotelskoj industriji.

“Prilično je brutalno. Mislim, pojam zarađivanja ključnog novca prije nekoliko godina gotovo da nije postojao na nivou kompanije za upravljanje. Tako da je skoro kao preko noći, to je očekivanje,” izjavio jeDoug Dreher, predsjednik i izvršni direktor The Hotel Group, o tome koliko je konkurentan krajolik za sklapanje ugovora o upravljanju trećim stranama.

STR predviđa da bi američka hotelska industrija trebala dostići vrhunac popunjenosti 2023. godine. Očekuje se da će 2024., kako se grupna i poslovna putovanja vraćaju na prolazna putovanja, industrija postaviti novi rekord popunjenosti.

Iako se SAD suočavaju s najvećim dnevnim brojem slučajeva COVID-19 ikada zabilježenim, raspoloženje na Americas Lodging Investment Summitu je mnogo optimističnije nego prije samo šest mjeseci. Još u julu, hotelijeri su se osjećali prilično dobro u pogledu poboljšanja performansi tokom ljeta, ali porast broja slučajeva iz delta varijante znatno je pokvario raspoloženje. Predviđanja o povratku službenih putovanja tokom četvrtog tromjesečja nisu se obistinila, barem ne na nivou kojem su se nadali.

Rukovodioci hotela koji su izašli na scenu na ovoj konferenciji bili su raspoloženi po pitanju putovanja u slobodno vrijeme i njihovog potencijala za dalji rast. Predsjednica Marriott Internationala Stephanie Linnartz istakla je da je segment slobodnog vremena četiri puta veći od poslovnih putovanja i da raste bržim tempom nego čak i prije COVID-19. Najnovija varijanta, omicron, izazvala je određene smetnje, ali putovanja u slobodno vrijeme i dalje su otporna, a grupe su ponovno rezervirale umjesto da samo otkazuju.

Hotelijeri su ublažili svoja očekivanja za poslovna putovanja, ali i dalje očekuju da će se ona vratiti u nekom ili onom obliku. Nije pitanje da li, već kada i kako.

Tema ovogodišnjeg Americas Lodging Investment Summita je „Okretanje stranice“. 2020. i 2021.godine imale su svoje uspone i padove, ali 2022. je tu, a hotelska industrija živi ovdje i sada. To znači da se hotelijeri zadovoljavaju realnošću današnjeg hotelskog poslovanja. Radna snaga i dalje predstavlja problem, ali postaje sve jasnije koje taktike zapošljavanja i zadržavanja rade bolje od drugih. Hotelijeri mogu raditi s tim. Vidljivost o tome kako ljudi putuju barem ovdje u SAD također je malo jasnija – slobodno vrijeme nastavlja da pokreće, grupa se vraća, a poslovni prolaz se apsolutno mora vratiti – i hotelijeri također mogu raditi s tim.

Gledajući naprijed, povratak segmenta poslovnog prolaznog stanja i promjene u međunarodnim putovanjima imat će utjecaj na oporavak dok budemo krenuli u sredinu 2022. Visoka vrijednost, prolazna poslovna putovanja apsolutno se moraju vratiti, rekli su hotelijeri o na ALIS-u. Šta je zastoj? Djelomično je to činjenica da se mnogi američki poslovni putnici još uvijek nisu vratili da rade u svojim uredima. Hotelijeri predviđaju da bi bum luksuznih putovanja u slobodno vrijeme u kojima su SAD uživale posebno u ljetnim mjesecima u protekle dvije godine mogao prigušiti jer Amerikanci i dalje odlaze iz zemlje da ih troše umjesto da ostanu u SAD.

Ali sveukupno, hotelijeri su prošli neke od faza tuge svojstvene pandemiji i imaju novo uzbuđenje za ono što slijedi za industriju.

Ako posjedujete treću kompaniju za upravljanje i želite da izađete iz posla, neće vam nedostajati kupaca. To je bila tema koja se ponavljala tokom prvog dana ALIS-a, posebno na sastanku Investicionog savjeta industrije smeštaja koji je održan u vezi sa događajem.

Višestruki lideri industrije otvoreno su izrazili želju da prošire svoje platforme kupovinom svojih konkurenata. Očigledno, ovaj trend traje već neko vrijeme, a naglašen je tek ove sedmice kada je TPG Hotels & Resorts kupio Marshall Hotels & Resorts.

Predsjednik i izvršni direktor Remington hotela Sloan Dean je otvoreno izrazio želju da kupi još jednu platformu za hotelski menadžment. Napomenuo je da postoje jasne prednosti skale koje bi dodale, ali te prednosti počinju da se smanjuju negdje oko granice od 150 hotela.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.