e-Turizam.com

Turska uspostavlja letove prema 40 zemalja

 

Turski ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu najavio je da će od 10. juna, u sklopu normalizacije nakon višemjesečnih ograničenja uvedenih zbog pandemije COVID-19, iz R.Turske početi postepeno uspostavljanje letova prema 40 zemalja.

U pisanoj izjavi, Karaismailoglu je naveo kako njegova zemlja nastavlja s koracima postepenog ublažavanja mjera protiv COVID-19. Podsjetio je kako su domaći letovi počeli saobraćati od 1. juna.

Od 10. juna planiramo postepeno pokrenuti letove u 40 različitih zemalja – naveo je Karaismailoglu.

Dodao je kako je sklopljen prethodni sporazum s 15 zemalja za prvu fazu otvaranja međunarodnih letova.

Nastavlja se naša saradnja s 92 zemlje oko međunarodnih letova. Sastajemo se i razgovaramo o tome kako da se svi letove realizuju na siguran način. Za pokretanje međunarodnih letova već smo se dogovorili s Turskom Republikom Sjeverni Kipar, Austrijom, Litvanijom, Srbijom, Kazahstanom, Albanijom, Bjelorusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Moldavijom, Uzbekistanom, Ukrajinom, Marokom, Jordanom, Sudanom i Italijom – rekao je Karaismailoglu.

Naveo je kako se već od 10. juna očekuje početak letova prema Turskoj Republici Sjeverni Kipar, Bahreinu, Bugarskoj, Kataru i Grčkoj.

Nakon toga, od 15. juna slijede Njemačka, Austrija, Azerbejdžan, Češka, Hrvatska, Hong Kong, Švicarska, Japan, Sjeverna Makedonija, Latvija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovenija i Tadžikistan.

Od 20. juna počinju letovi za Holandiju i Kazahstan, a od 22. juna Albanija, Bosna i Hercegovina, Danska, Estonija, Finska, Južna Koreja, Irska, Crna Gora, Kirgistan, Latvija, Luksemburg, Norveška, Slovačka, te Belgija 25. juna.

 

Izvor: Agencije, e-turizam.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.