e-Turizam.com
EVROPSKA KOMISIJA PREDLAŽE UKIDANJE OGRANIĆENJA PUTOVANJA U EU ZA DRŽAVE ZAPADNOG BALKANA OD 1. JULA

Evropska komisija predlaže otvaranje granica i za države Zapadnog Balkana od 1. Jula

Evropska komisija je danas preporučila državama članicama i pridruženim državama Schengenskog prostora da ukinu unutrašnju kontrolu granica od 15. juna te da otvore vanjske granice za zemlje Zapadnog Balkana od 1. jula, naravno u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom, prenose Agencije.

Također, komisija je predložila da članice EU produže privremena ograničenja putovanja u EU koja nisu važna do 30. juna te da pripreme plan za postupno otvaranje granica nakon tog datuma.

S obzirom da je zdravstvena situacija u određenim trećim zemljama i dalje kritična, komisija ne predlaže generalno ukidanje ograničenja putovanja u ovoj fazi. Ograničenje bi trebalo ukinuti za zemlje koje su države članice izabrale zajedno, na temelju niza načela i objektivnih kriterija, uključujući zdravstvenu situaciju, mogućnost primjene mjera tokom putovanja i reciprocitet, uzimajući u obzir podatke iz relevantnih izvora kao što su Evropski centar za kontrolu i sprečavanje bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, naveli su iz EK.

“Nakon ukidanja svih provjera unutrašnjih granica unutar EU, predlažemo jasan i fleksibilan pristup uklanjanju ograničenja putovanja u EU počevši od 1. jula. Međunarodna putovanja ključna su za turizam i poslovanje, te za ponovno povezivanje porodica i prijatelja. Iako ćemo svi morati ostati oprezni, došlo je vrijeme da se izvrše konkretne pripreme za ukidanje ograničenja sa zemljama čija je zdravstvena situacija slična EU“, rekla je komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Iz komisije ističu da u skladu s predloženom kontrolnom listom, također preporučuju ukidanje ograničenja putovanja za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju od 1. jula, s obzirom na to da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja od one u EU.

Izvor: Agencije

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.