e-Turizam.com

Restart turizma tokom pandemije korona virusa

Ograničenja putovanja, uvedena kao odgovor na pandemiju COVID-19, polako se smanjuju, što dopušta pokretanje turizma na sve većem broju destinacija

 

Najnovije istraživanje Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuje da je 22% svih destinacija širom svijeta (48 destinacija) počelo ublažavati ograničenja, a u tome prednjači Evropa. Istovremeno, međutim, 65% svih svjetskih destinacija (141 destinacija) i dalje je svoje granice u potpunosti zatvorene za međunarodni turizam

 

Kao specijalizirana agencija UN-a za turizam, UNWTO nadgleda reakcije na pandemiju od početka trenutne krize. Ovo posljednje ažuriranje, peto izdanje povezanih turističkih ograničenja COVID-19: Globalna recenzija za turizam, pokazuje da se sektor polako ponovo pokreće, mada je ovo ponovno pokretanje značajno izraženije u nekim globalnim regijama. 

 

„Ponovno pokretanje turizma od vitalnog je značaja – za sredstva za život, za privredu i za nacionalnu ekonomiju. Ovaj posljednji pregled globalnih ograničenja putovanja pokazuje da sve veći broj odredišta počinje ublažavati ograničenja koja su uvela kao odgovor na pandemiju COVID-19. To se radi na odgovoran i odmjeren način. Ponovno se pokreću međunarodna putovanja unutar Europe, a ostale regije ostaju zatvorene. Međutim, i ova kriza nije gotova. UNWTO će nastaviti sarađivati s našim državama članicama širom svijeta na ublažavanju utjecaja pandemije i osigurati da turizam, kad dođe vrijeme, može pomoći pokretanju odgovornog i održivog oporavka. ” izjavio je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikašvili. 

 

Prema UNWTO-u, od 15. juna, 22% svih odredišta (48 destinacija) sada je ublažilo ograničenja putovanja, u odnosu na samo 3% (7 odredišta) od 18. maja. Odredišta koja su ublažila ograničenja putovanja za turiste uključuju: 37 destinacija u Evropi, uključujući 24 od 26 država članica Schengen-a, 6 destinacija u Americi, uključujući 5 malih otočnih država u razvoju, 3 destinacije u Aziji i Tihom okeanu, uključujući 2 male otočke države u razvoju 2 odredišta u Africi. 

 

U isto vrijeme, izvještaj o ograničenjima putovanja COVID-19 jasno daje do znanja da mnoge destinacije održavaju oprezan pristup ukidanju ili ublažavanju ograničenja putovanja. 

 

Od 15. juna, 24% svih svjetskih odredišta (51 destinacija) ima ograničenja putovanja već 19 sedmica, a 37% (80 odredišta) 15 sedmica. Ukupno, 65% svjetskih destinacija (141 destinacija) i dalje je potpuno zatvoreno.

 

U Africi, proporcija destinacija na kojima granice ostaju zatvorene za turiste sada iznosi 85%. 

 

U Južnoj i Sjevernoj Americi, 76% destinacija održava potpuno zatvaranje granica, kao i 67% odredišta u Aziji i Tihom okeanu i 92% odredišta na Bliskom Istoku. U Evropi su ove zatvorene granice sada smanjene na 26% svih odredišta.

Foto:  Mesut Kaya – Unsplash.com

Jasmin Mulahasanović, MA

On je osoba koja je strastvena u pomaganju ljudima, zajednicama i preduzećima da maksimalno iskoriste tehnologiju i internet marketing. Njegova posvećenost digitalnoj transformaciji kompanija je nepokolebljiva. Uvjeren je da svaka kompanija, bez obzira na veličinu ili industriju, može razviti svoj puni online potencijal.

Njegove višejezične vještine su impresivne: tečno govori engleski, njemački, turski, bosanski, srpski i hrvatski. Ova jezička raznolikost mu omogućava da efikasno radi i komunicira u različitim kulturnim kontekstima. Njegov način rada karakteriše upornost, pouzdanost i ciljno orijentisana timska igra.

Akademsko obrazovanje stekao je na renomiranom austrijskom univerzitetu IMC FH KREMS gdje magistrirao, a diplomirao je na Anadolu univerzitetu u Turskoj. Osim toga, njegovu stručnost potvrđuju i Googleovi certifikati u Google Ads, Google Analytics, Google Cloud i primjeni online marketinške strategije.

U svojoj trenutnoj ulozi radi na digitalnim projektima za različite kompanije, nastojeći maksimalno iskoristiti njihov online potencija u digitalnoj transformacijil. Njegovo veliko znanje, iskustvo i strast prema digitalnim tehnologijama i marketinškim strategijama čine ga nezamjenjivim partnerom svake moderne kompanije koja želi uspjeti u digitalnom svijetu. Vlasnik je konsultantske marketinske agencije Magaza Digital koja je visegodišnji Google Partner za Google oglašivačku mrežu, a nedavno je agencija certificirana kao Google Cloud partner.