e-Turizam.com

Restart turizma tokom pandemije korona virusa

Ograničenja putovanja, uvedena kao odgovor na pandemiju COVID-19, polako se smanjuju, što dopušta pokretanje turizma na sve većem broju destinacija

 

Najnovije istraživanje Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuje da je 22% svih destinacija širom svijeta (48 destinacija) počelo ublažavati ograničenja, a u tome prednjači Evropa. Istovremeno, međutim, 65% svih svjetskih destinacija (141 destinacija) i dalje je svoje granice u potpunosti zatvorene za međunarodni turizam

 

Kao specijalizirana agencija UN-a za turizam, UNWTO nadgleda reakcije na pandemiju od početka trenutne krize. Ovo posljednje ažuriranje, peto izdanje povezanih turističkih ograničenja COVID-19: Globalna recenzija za turizam, pokazuje da se sektor polako ponovo pokreće, mada je ovo ponovno pokretanje značajno izraženije u nekim globalnim regijama. 

 

„Ponovno pokretanje turizma od vitalnog je značaja – za sredstva za život, za privredu i za nacionalnu ekonomiju. Ovaj posljednji pregled globalnih ograničenja putovanja pokazuje da sve veći broj odredišta počinje ublažavati ograničenja koja su uvela kao odgovor na pandemiju COVID-19. To se radi na odgovoran i odmjeren način. Ponovno se pokreću međunarodna putovanja unutar Europe, a ostale regije ostaju zatvorene. Međutim, i ova kriza nije gotova. UNWTO će nastaviti sarađivati s našim državama članicama širom svijeta na ublažavanju utjecaja pandemije i osigurati da turizam, kad dođe vrijeme, može pomoći pokretanju odgovornog i održivog oporavka. ” izjavio je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikašvili. 

 

Prema UNWTO-u, od 15. juna, 22% svih odredišta (48 destinacija) sada je ublažilo ograničenja putovanja, u odnosu na samo 3% (7 odredišta) od 18. maja. Odredišta koja su ublažila ograničenja putovanja za turiste uključuju: 37 destinacija u Evropi, uključujući 24 od 26 država članica Schengen-a, 6 destinacija u Americi, uključujući 5 malih otočnih država u razvoju, 3 destinacije u Aziji i Tihom okeanu, uključujući 2 male otočke države u razvoju 2 odredišta u Africi. 

 

U isto vrijeme, izvještaj o ograničenjima putovanja COVID-19 jasno daje do znanja da mnoge destinacije održavaju oprezan pristup ukidanju ili ublažavanju ograničenja putovanja. 

 

Od 15. juna, 24% svih svjetskih odredišta (51 destinacija) ima ograničenja putovanja već 19 sedmica, a 37% (80 odredišta) 15 sedmica. Ukupno, 65% svjetskih destinacija (141 destinacija) i dalje je potpuno zatvoreno.

 

U Africi, proporcija destinacija na kojima granice ostaju zatvorene za turiste sada iznosi 85%. 

 

U Južnoj i Sjevernoj Americi, 76% destinacija održava potpuno zatvaranje granica, kao i 67% odredišta u Aziji i Tihom okeanu i 92% odredišta na Bliskom Istoku. U Evropi su ove zatvorene granice sada smanjene na 26% svih odredišta.

Foto:  Mesut Kaya – Unsplash.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.