e-Turizam.com
Korona putovanje

Međunarodni turizam smanjen za 83%

Dolasci međunarodnih turista smanjili su se za 83% u prvom tromjesečju 2021. godine, jer i dalje postoje široko rasprostranjena ograničenja putovanja. Međutim, UNWTO indeks povjerenja pokazuje znakove usporenog povećanja povjerenja.

Dolasci medjunarodnih turista 2020. Tabela
Dolasci međunarodnih turista 2020, promjena u %

Između januara i marta 2021. destinacije širom svijeta dočekale su 180 miliona manje međunarodnih dolazaka u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Azija i Pacifik nastavili su trpjeti najniži nivo aktivnosti s padom međunarodnih dolazaka od 94% tokom tromjesečnog perioda. Evropa je zabilježila drugi najveći pad sa -83%, zatim Afrika (-81%), Bliski Istok (-78%) i Amerika (-71%). Sve to slijedi nakon pada međunarodnih turističkih dolazaka od 73% zabilježenog 2020. godine, što ga čini najgorom godinom u ovom sektoru.

Nedostatak koordinacije šteti ponovnom pokretanju turizma

Generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili komentira: „Postoji značajna zaostala potražnja i vidimo da se povjerenje polako vraća. Vakcinacije će biti ključne za oporavak, ali moramo poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a istovremeno učiniti testiranje lakšim i pristupačnijim ako želimo doživjeti oporavak ljetne sezone na sjevernoj hemisferi. “

Najnovije istraživanje UNWTO-ovog panela turističkih stručnjaka pokazuje da se izgledi za period maj-avgust blago poboljšavaju. Uz to, tempo uvođenja cijepljenja na nekim ključnim tržištima izvora, kao i politike za sigurno pokretanje turizma, posebno EU digitalni zeleni certifikat, pojačali su nade u povratak na neka od ovih tržišta.

Sve u svemu, 60% očekuje povratak međunarodnog turizma tek 2022. godine, u odnosu na 50% u istraživanju iz januara 2021. godine. Preostalih 40% vidi potencijalni oporavak 2021. godine, iako je to neznatno manje od procenta u januaru. Gotovo polovina stručnjaka ne vidi povratak na nivo međunarodnog turizma 2019. prije 2024. ili kasnije, dok je postotak ispitanika koji ukazuju na povratak na nivo prije pandemije 2023. godine donekle opao (37%) u odnosu na januarsko istraživanje.

Turistički stručnjaci ukazuju na kontinuirano nametanje ograničenja putovanja i nedostatak koordinacije u putnim i zdravstvenim protokolima kao glavnu prepreku ponovnom usponu sektora.

 

Utjecaj COVID-a na turizam smanjuje globalni izvoz za 4%

Svjetski turistički barometar UNWTO-a pokazuje i ekonomski danak od pandemije. Prihodi od međunarodnog turizma u 2020. godini realno su opali za 64% (lokalne valute, stalne cijene), što je ekvivalent padu od preko 900 milijardi američkih dolara, smanjujući ukupnu vrijednost svjetskog izvoza za preko 4% u 2020. godini. Ukupni gubitak u prihodima od izvoza od međunarodnog turizma (uključujući prevoz putnika) iznosi gotovo 1,1 bilion američkih dolara. Azija i Pacifik (-70%) i Bliski Istok (-69%) zabilježili su najveći pad prihoda.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.