e-Turizam.com
Ibiza, Španija

Evropska turistička tijela predstavila marketinšku kampanju od 1,5 miliona eura

Velika Britanija će biti jedna od prvih zemalja čiji je cilj panevropske marketinške kampanje za turizam u iznosu od 1,5 miliona eura koja započinje sredinom juna 2021 godine.

Nazvanu „Otvoreno za Evropu“, kampanju će voditi Evropska turisticka komisija (ETC), a sufinancira je Europska unija.

Promotivna inicijativa ima više od 30 partnera, poput regionalnih turističkih zajednica i turističkih marki.

Pokrenut je u utorak na ličnom događaju koji je priredio Turismo de Portugal u Albufeiri, u portugalskoj regiji Algarve.

„Otvoreno za Evropu“ trajat će tokom cijelog ljeta, a očekuje se da će doseći 26 miliona potencijalnih putnika širom kontinenta.

Pokrenut će se mikrostranica OpenUpToEurope.eu, s ciljem da bude sve na jednom mjestu onima koji planiraju putovanja ovog ljeta, sa savjetima o putovanju i informacijama o EU certifikatu Digital Covid i evropskom sigurnosnom pečatu Covid-19 .

Luís Araújo, predsjednik ETC-a i Turismo de Portugal, rekao je da je pandemija dovela u opasnost 11,5 miliona turističkih poslova širom Evrope, jer je smanjila putovanja na nivoe koji su posljednji put viđeni prije 30 godina.

S obzirom na to da programi vakcinacije napreduju i smanjuju pritisak na zdravstvene usluge, sada je vrijeme za “ponovno pokretanje i stimuliranje putovanja”, rekao je.

“Na kraju tunela ima jače svjetlo,” dodao je.

Eduardo Santander, izvršni direktor ETC-a, priznao je da će predstojati „kamenita put“, ali ukazao je na istraživanje tijela koje pokazuje da 56% Evropljana planira odmor do kraja avgusta 2021. godine.

“Pozivamo EU i vlade na brzo odobravanje evropskog certifikata Digital Covid – moramo to ostvariti”, rekao je.

“Ako uspijemo, to će uvelike olakšati putovanje i ponovo spojiti porodicu i prijatelje.”

Elke Dens, predsjedavajući ETC-a za marketing i savjetnik za marketing kompanije VisitFlanders, rekao je da kampanja neće samo pozvati Europljane na putovanja, već će ih i pozvati na odgovorno putovanje, poštujući okoliš i ljude u mjestima koja posjećuju.

ETC predstavlja nacionalne turističke organizacije u Evropi i surađuje s Evropskom komisijom (EC) kako bi održao poziciju Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.

EK je predložila ukidanje svih karantinskih ograničenja od 1. jula za ljude koji žive u EU i koji su u potpunosti cijepljeni protiv Covid-19.

Preporuke komisije za izuzeća za potpuno vakcinisane putnike došle su uoči lansiranja EU Covid digitalnog certifikata .

Očekuje se da će potpuno vakcinisani putnici iz Velike Britanije imati koristi od sistema pasoša Covid, ali vlade EU-a i dalje mogu nametati ograničenja ljudima koji dolaze iz Britanije, uključujući testiranje i karantenu u kontekstu nove varijante koja je prvi put identifikovana u Indiji.

 

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.