e-Turizam.com
Turizam i korona virus oporavak

Turizam i korona virus: Istraživanje turoperatora u SAD-u pokazuje optimizam za 2021 godinu

Rezervacije putovanja su u porastu i članovi USTOA-e uvjereni su u oporavak putovanja 2021. godine, posebno u drugom tromjesečju i kasnije, pokazalo je novo istraživanje.

98% članova koji su se odazvali najnovijoj anketi USTOA izjavili su da namjeravaju ponovno pokrenuti rad 2021. godine, a 63% je izvijestilo o porastu broja rezervacija u posljednjih 60 dana.

“U augustu smo postavili isto pitanje i samo trećina (38%) aktivnih članova zabilježila je porast broja rezervacija za dva mjeseca prije, što je pokazalo pozitivan porast u planiranju putovanja potrošača od početka ljeta,” rekao je predsjednik USTOA i izvršni direktor Terry Dale.

20% članova udruženja izjavilo je da su već započeli s radom u SAD-u, a drugih 28% reklo je da planiraju ponovno pokretanje prije kraja godine. Punih 50% izjavilo je da se povratak u Evropu očekuje do drugog kvartala.

Među novim rezervacijama u posljednjih nekoliko mjeseci, gotovo dvije trećine ili 65% anketiranih članova reklo je da su nove rezervacije bile prema međunarodnim destinacijama, a na čelu liste bila je Europa – a posebno Italija.

Bez obzira na to, taj procenat predstavlja pokazatelj za veće zanimanje za domaća američka putovanja.

“Kada smo ovo pitanje postavili u majskom istraživanju, 80% trenutnih rezervacija za članstvo odnosilo se na međunarodna odredišta, a 20% u Sjevernoj Americi”, rekao je Dale. “Kako je godina odmicala, zabilježili smo postepeni porast broja sjevernoameričkih rezervacija, sada na 35% ukupnog portfelja.”

Prema istraživanju iz USTOA-e, članovi turoperatora prijavili su nove rezervacije za 2021. Izvor: USTOA
Prema istraživanju iz USTOA-e, članovi turoperatora prijavili su nove rezervacije za 2021. Izvor: USTOA

Istraživanje, završeno krajem oktobra, pokazalo je da je 92% članova prijavilo nove rezervacije putovanja za treći kvartal 2021, dok je 79% prijavilo nove rezervacije za četvrti kvartal 2021.

Dvije trećine, ili 69%, prijavile su rezervacije za drugi kvartal, dok je 30% zabilježilo rezervacije za putovanja u prvom kvartalu.  

Bliski istok i Afrika bili su najpopularnije destinacije za rana međunarodna putovanja, s 33% koji su predviđali povratak na Bliski istok u prvom tromjesečju, a 28% u Afriku. Još 28% izjavilo je da očekuje nastavak putovanja u Afriku u drugom tromjesečju.

Istraživanje je pokazalo da su ture za male grupe najpopularniji turistički proizvod rezervirani posljednjih mjeseci za putovanja sljedeće godine, a slijede privatne grupe, krstarenje rijekama i malim brodovima. Krstarenje oceanom na srednjim i malim brodovima bilo je najmanje popularno.

Na domaćem terenu, Aljaska, Arizona i Kalifornija navedeni su kao glavne domaće destinacije. Florida i Utah izjednačeni su na drugom mjestu, a slijedi Wyoming.  

Podaci USTOA istraživanja o popularnim destinacijama za 2021.  Izvor: USTOA
Podaci USTOA istraživanja o popularnim destinacijama za 2021.  Izvor: USTOA

Istraživanje je također pojačalo ulogu savjetnika za putovanja, s 88% ispitanika koji su odgovorili da namjeravaju koristiti savjetnike za prodaju dok nastavljaju s radom u 2021. godini, a 72% reklo je da očekuje da će posao koji rezerviraju putnički savjetnici povećati ili zadržati isti nivo kao 2021. godine.

Najnovije istraživanje sprovedeno je prije predsjedničkih izbora i vijesti o novim vakcinama koje se podnose na odobrenje.

I dok je 54% članova reklo da nisu sigurni hoće li ponovo pokrenuti rad prije ili nakon što vakcina postane dostupna, 31% je reklo da će prije toga ponovo započeti. Petnaest posto je reklo da bi čekalo vakcinu, dok je 42% reklo da će ponovo pokrenuti rad čim brzi testovi budu dostupni na aerodromima.

Nije iznenađujuće što su turoperatori povjerenje kupaca naveli kao najveći izazov ili prepreku poslovanju 2021. godine, praćeno zatvaranjem granica i zbrkom oko karantina i dostupnosti vakcina.

Bez obzira na to, Charlie Ball, predsjedavajući i izvršni potpredsjednik USTOA-e za kopnene operacije Holland America Group, rekao je da se “čini da su putnici prilično uzbuđeni zbog putovanja i zabrinuti da se vrate tamo.”

Izvor: e-Turizam.com

Foto: Gerd Altmann – Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.