e-Turizam.com
EBRD i UNWTO pomažu turizmu

EBRD i UNWTO pomažu turizam

Agencija Ujedinjenih naroda za turizam (UNWTO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obznanile su saradnju radi brže pomoći turizmu u toku pandemije korona virusa.

EBRD se ove i sledeće godine namjerava koncetrisati na pomoć regijama u kojima djeluje u suzbijanju gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa. Očekuju da će ulaganja u mjere podrške dosegnuti do 21 milijarde eura i obuhvatiti sve sektore ekonomije, uključujući turizam, hotilijerstvo i ugostiteljstvo koji su ponajviše pogođeni korona krizom, objavljeno je u saopćenju EBRD-a.

Prema analizi koju je radila Svjetska organizacija za turizam Ujedinjenih naroda (UNWTO), sve su svjetske destinacije zbog pandemije Covida-19 ograničila putovanja, a rezultat je situacija bez presedana, zabrana putovanja.

Iako su neke destinacije u međuvremenu počela ublažavati ograničenja, kriza ni izdaleka nije završila, ističu u EBRD-u, podsjećajući da je ‘zaključavanje’ dovelo do velikog pada međunarodnih turističkih dolazaka. Stoga je EBRD u suradnji s UNWTO-om odlučio poduzeti hitne mjere kako bi potaknuli oporavak turističkog sektora u 38 gospodarstava u koja banka ulaže.

“Podrška je trenutno predviđena za brojne zemlje, uključujući Albaniju, Armeniju, Hrvatsku, Egipat, Gruziju, Grčku, Jordan, Libanon, Crnu Goru, Maroko, Tunis, Tursku i Uzbekistan”, navodi se u saopćenju EBRD-a. Odgovor na korona krizu zamišljen je u sklopu tri stuba UNWTO-ovog paketa tehničke pomoći za oporavak turizma.

Model je UNWTO-ov paket tehničke podrške za oporavak turizma koji se bazira na ekonomskom oporavku, marketingu i promociji te na jačanju institucija i izgradnji otpornosti. Podrška EBRD-a i UNWTO-a uključivat će mjerenje utjecaja Covida-19, planove oporavka s poticajima za oživljavanje turističkog sektora i protokole čiji je cilj viša razina sigurnosti i higijene za turiste i zaposlene.

Obuhvaćat će i marketing mjera koje mogu potaknuti turističku potražnju, izgradnju kapaciteta za turističke dužnosnike i kurseve koji bi trebali pomoći kompanijama u usvajanju novih protokola.

“Ključni element je očuvanje ljudskog kapitala, te prilagodba i jačanje inkluzije”, naglašava se u priopćenju. U EBRD-u podsjećaju da je UNWTO njihov dugogodišnji partner s kojim su potpisali prvi memorandum o razumijevanju 2015 godine, a obnovili ga 2019 godine.

Izvor: Agencije, e-turizam.com

Foto: 3D Animation Production Company – Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.