e-Turizam.com
TUI grupacija

TUI grupaciju ne spašava ni kredit od 2 milijarde eura

Uprkos reakcijama njemačke vlade koja je TUI grupaciji dala 1,8 milijardi eura kredita, TUI će krizu izazvanu korona virus pandemijom izgleda teško prevladati. Grupacija će prodati hotele prema odluci o smanjenju veličine grupacije.

Uprkos podršci koju su dobili u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung izvršni direktor TUI-ja Fritz Joussen je ponovo naglasio da će prodati imovinu poput hotela i dobiti nove partnere u nekim novim turističkim branšama.

Podsjećajući da su se u maju odlučili smanjiti kao TUI Group, Joussen je izjavio da će u okviru odluke otpustiti 8.000 zaposlenika i da će u skladu s odlukom napustiti svoje manje profitabilne poslove, tako da su zatvorili su mrežu turističkih agencija u Francuskoj. Problemi izazvani pandemijom u posljednja tri mjeseca se nisu riješili, nego nasuprot samo više povećali, stoga su odlučili neke jedinice u okviru TUI grupacije prodati kako bi ispunili povećane potrebe za gotovinom.

„Važno je imati širok portfelj u hotelijerstvu. Ali ne moraju svi biti u našem vlasništvu. Moramo imati hotele samo u izuzetnim slučajevima u ovom periodu.” kaže izvršni direktor TUI grupacije.

U okviru TUI Grupe, u raznim zemljama; Ukupno je 411 hotela, uključujući nekretnine, menadžment hotelima i franšize. Što se tiče hotela u kojima posluje TUI grupacija, 41 posto hotela je njihovom vlasništvu, 46 posto u upravljanju, 12 posto u najamnini i 1 posto u franšizi. Image by falco from Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.