e-Turizam.com
Hvar turizam

Najlošiji rezultati u povijesti turizma u Hrvatskoj

Koliki je negativan uticaj korona virus pandemije na sektor turizma u Republici Hrvatskoj najbolje pokazuje trenutna situacija na otoku Hvaru, inače jednoj od najposjećenijih turističkih destinacija u regiji.

 

Na Hvaru je trenutno otvoreno najviše između 20-30% svih ugostiteljskih objekata, a od 14 hotela otvorena su samo tri, što čini 21% otvorenih hotela, što je poražavajuća činjenica za turizam u Hrvatskoj, ako uzmemo u obzir da se inače u mjesecu junu ostvaruju najbolji rezultati.

 

“Brojke su katastrofalne, nikada u povijesti hvarskog turizma Grad Hvar nije imao ovako loše rezultate u ovo doba godine. Sada se u Hvaru odmara, brojem i slovom, 66 stranih turista, dok je prošle godine u ovo vrijeme u Hvaru bilo 4.588 gostiju (gubitak gostiju od -98%).

Ovo su poražavajuće brojke i kada sam ih u petak dobio, nisam mogao vjerovati svojim očima, iako sam znao da je stanje katastrofalno”, kazao je Slobodnoj Dalmaciji Teo Jeličić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Hvara.

 

Grad Hvar za sada ove godine bilježi pad od 96 posto dolazaka turista, a u isto vrijeme bilježi pad od 91 posto u noćenjima.

 

“Od ovih 66 turista, koji su uprkos svemu došli u Hvar, nešto je Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Čeha. Da bih vam približio kakva je situacija u Hvaru, najbolje je da kažem podatak da je trenutačno otvoreno najviše između 20 i 30 posto svih ugostiteljskih objekata, a od 14 hotela otvorena su tri”, kazuje Jeličić koji ističe kako nema optimizma ni za iduća dva mjeseca jer se rezervacije otkazuju.

 

Foto:Walter BichlerPixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.