e-Turizam.com
Turizam u Evropi

UNWTO i Evropska komisija: Zajednička vizija budućnosti turizma

Dok Evropsko vijeće predstavlja zaključke Evropske turističke agende, UNWTO se pridružio evropskoj komesarki za transport Adini Valean u isticanju važnosti poslova, obrazovanja i investicija za postizanje zajedničke vizije za revitalizirani sektor od sada do 2050. godine.

 

Zaključci koje je danas predstavilo Evropsko vijeće temelje se na višegodišnjem radu oko „Turizma u Evropi za sljedeću deceniju“. Oni informišu o novom Tranzicionom putu za turizam, koji je razvila Evropska komisija u konsultaciji sa ključnim zainteresovanim stranama, uključujući UNWTO. Tranzicioni put identifikuje specifične oblasti intervencije za jačanje turističkog ekosistema u Evropi. Nekoliko ključnih oblasti intervencije odražavaju prioritete UNWTO-a, posebno prepoznavanje važnosti izgradnje i podrške kvalifikovane i posvećene radne snage .

 

U zajedničkoj izjavi, generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili i komesar Valean pozdravili su ponovno pokretanje međunarodnih putovanja širom regiona. Međutim, oni naglašavaju da turizam i transport moraju “raditi zajedno” kako bi se riješio jaz u zapošljavanju u turizmu tako što će oba sektora učiniti privlačnijima za radnike. Dodatno, u zajedničkom saopštenju se ističe važnost ulaganja u turizam kao sredstva za ubrzavanje prelaska na veću otpornost i održivost.

 

UNWTO je obrazovanje i obuku u turizmu učinio jednim od prioriteta posljednjih godina. Pored toga, UNWTO je otvorio prvo odjeljenje fokusirano na investicije, naglašavajući da je za postizanje svojih širih ciljeva da postane otporniji i održiviji, turizmu najprije potreban finansijski i ljudski kapital .

 

Izvor: UNWTO, e-Turizam.com

Foto: Photo 16036413 / Europe © Stephanie Swartz | Dreamstime.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.