e-Turizam.com
Makarska turizam - pandemija korona virusa

Makarska i Gradac pusti bez bosanskih turista

Turistička sezona u Republici Hrvatskoj očito je podbacila zbog ranijih mjera Vlade Republike Hrvatske o zabrani ulaska bh. građana, koje su kasnije ukinute, da bi odlukom na 11. juli ponovo djelimično pooštrene.Prema pisanju Slobodne Dalmacije koja je ispitala situaciju u popularnim ljetovalištima u Makarskoj i u Gradcu, zaključak im je da Makarska i Gradac najviše pate bez turista iz Bosne i Hercegovine.

 

“U ovoj situaciji vidljivo je koliko je Makarska kao destinacija ovisna o tržištima bez kojih smo sada ostali. Poljaci kao broj jedan su desetkovani, Skandinavaca uopće nema (a lani su na 1.7. Norvežani bili na drugom mjestu te Šveđani na petom!), a najveći minusi bilježe se upravo zato jer nema gostiju iz BiH, koji su inače iznimno brojni i na području Općine Gradac gdje su lani na ovaj datum bili druga najbrojnija nacija. Lani su u Makarskoj Bosanci bili na četvrtom, gotovo pa trećem mjestu na ovaj datum, a u prvom dijelu jula vjerojatno bi i premašili Čehe. I Baška Voda je ovisna o ovom tržištu koje je bilo lani na trećem mjestu sa 16 posto u ukupnoj brojci, dok su u Podgori gosti iz susjedne BiH bili na petom mjestu u junu”, kaže se u analizi.

 

Gradački načelnik Matko Burić za Slobodnu Dalmaciju kaže da postoji svojevrsna tradicija koja seže još u vrijeme bivše države “kada su naši gosti iz Bosne i Hercegovine dolazili u ondašnja odmarališta i ta se navika sačuvala, pa je jasno da o njihovom tržištu dosta ovisimo”. 

Ostaje da vidimo kako će se nove mjere koje su uzrokovane pandemijom korona virusom odraziti na turističku sezonu u Hrvatskoj.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: pixelRaw – Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.