e-Turizam.com
Turkish Airlines slijetanje- Türk Hava Yolları

Analiza: Razvoj avio saobraćaja u Turskoj

Kada su avio kompanije tur operatora u turskom vlasništvu koje posluju u Rusiji došle pod sankcije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, tražile su rješenje za prijevoz turista iz Rusije prema turističkim destinacijama u Turskoj. Iz tog razloga, tri vodeće kompanije (Pegas, Anex, Coral) kojima je preporučeno da osnuju avio kompaniju u Turskoj, olakšale su im osnivanje kompanije promjenom zakonodavstva u Generalnoj direkciji civilnog vazduhoplovstva (SHGM).

Sankcije Rusiji otvorile su put za osnivanje novih kompanija u Turskoj u sektoru civilne avijacije, gdje su dvije kompanije (Atlas Global i Onur Air) zatvorene u posljednje dvije godine, a nijedna kompanija nije mogla biti osnovana 14 godina. 

Anex Group

Anex Grupa, koja je prva preduzela akciju nakon zakonskih olakšica od strane SHGM-a, trebalo je da osnuje kompaniju pod nazivom Azur Turkey u Antaliji, i radiće pod prethodno ustanovljenim imenom kompanije MGA (Mavi Gök Airlines – Blue Sky Airlines). Kompanija će u početku dobiti dva B-737/800 i jedan 737/900. Dva aviona su spremna, a planirano je da početkom jula počnu letovi iz Njemačke i Austrije za Antaliju. Od jula se očekuje da će se floti pridružiti tri uzastopna aviona B-777-300. Kompanija, koja će uglavnom letjeti u evropske zemlje, planira da u zimskoj sezoni leti iz Evrope za Hurgadu i Šarm el Šeik u Egiptu. 

Southwind Airlines

Southwind Airlines, koji je također osnovan kao podružnica kompanije Pegas Touristic sa sjedištem u Antaliji, dobio je preliminarnu dozvolu od SHGM-a. Flotu kompanije činiće pre svega 3 aviona tipa A321, a zatim tipa A330. Početkom jula intenzivno se nastavljaju pripreme za let kompanije, koja će poslovati na tržištu Republike Rusije i Turske. 

Coral Travel

Navodi se da Coral Travel, drugi turoperator na ruskom tržištu, još nije pokušao da osnuje aviokompaniju. 

Tvrdi se da litvanska kompanija Blue Bird Nordic (BBN), koja će biti osnovana sa sjedištem u Antaliji, nastavlja svoje aktivnosti, a struktura partnerstva je promijenjena. Navodi se da će kompanija poslovati u zemljama sjeverne Evrope. 

Anka Air

Jedna od kompanija koje će biti osnovana je Anka Air, koja je za svoju bazu odabrala Izmir i započeće svoje poslovanje kargo letovima sa 5 aviona tipa B777. Kompanija je dobila potrebnu preliminarnu dozvolu od SHGM-a i prije nekog vremena dovezla svoja dva aviona na aerodrom Atatürk u Istanbulu. 

Onur Air

Otkazivanjem sertifikata o letenju kompanije Onur Air, koja je obustavila svoje aktivnosti nakon bankrota Atlas Globala u sektoru civilnog vazduhoplovstva Turske, gde godinama nije osnovana nijedna kompanija, iz flote turske civilne avijacije smanjeno je skoro 50 aviona. Sa osnivanjem kompanija, u sektor će prije svega ući oko 20 aviona, a zatim će se taj broj postepeno povećavati. 

U sektoru, pored Turkish Airlines-a, 6 kompanija pod nazivom Pegasus, Sun Ekspres, Corendon, Free Bird i Tailwind obavljaju vazdušni prevoz putnika. 

Turkish Airlines – Türk Hava Yolları (THY)

Broj avio kompanija koje se razlikuju od svojih konkurenata tokom procesa epidemije Covid-19 u svijetu i Evropi ne prelazi prste jedne ruke. Turkish Airlines (THY), s druge strane, ističe se svojim značajnim dostignućima u putničkom i kargo sektoru, te poboljšanjima u bilansu stanja. Sklapanjem novih aranžmana u svojim podružnicama, THY će ubrzati svoje napore da stavi u promet kargo kompaniju i novu niskotarifnu avio kompaniju.

Predsjednika odbora i izvršnog odbora Turkish Airlines-a, İlker Aycı o najnovijim dešavanjima je rekao da su konsultantske kompanije utvrdile da ako je Turkish Cargo posebna kompanija, tržišna vrijednost bi bila veća od one THY-a. Opredjeljenje je da će Anadolujet, kao nova aviokompanija, nastati uz usko, jeftino strukturiranje druge kompanije visoke tržišne vrijednosti, također pripada konsultantskim kompanijama.

Navodeći da su stare i neefikasne letelice zamijenili efikasnijim, Aycı je rekao da imaju održavaniju, efikasniju i mlađu flotu, dodajući da moraju da imaju veoma dobre odnose sa industrijom, veoma pametnu politiku finansiranja i gotovinu politike upravljanja. Aycıjeve izjave u vezi sa strukturom flote THY su sljedeće;

“Kada sam preuzeo dužnost, Turkish Airlines je imao oko 200 aviona. Sada je brojka bilizu broja 400, precizno govoreći 373 je tačan broj, ali uskoro kupujemo još 22 aviona. Sledeće godine, u mom mandatu, bićemo avio kompanija koja je dostigla oko 400 aviona. Nadam se da ćemo biti ispred naših konkurenata sa novim, efikasnim avionima, avionima sa štedljivim gorivom sa efikasnošću motora i flotom koja izaziva manje trzanja i manje jet lag-a, uz kvalitet leta koji obezbeđuje bolje zdravlje i dobrobit naših putnika u ovom smislu. Uvek ćemo biti ispred konkurencije, izjavio je Ayci”.

Turkish Cargo

Turkish Cargo, za koji se očekuje da će uskoro biti zvanično osnovan, počeće da postoji kao 5. najveća kompanija na svetu. Na dan osnivanja, kompanija će dostići vrijednost veću od one koju ima Turkish Airlines. Aycı je rekao da kao nova avio kompanija i Turkish Cargo, čak 20 posto AnadoluJeta može ući u zemlju s milijardama dolara.

Kargo avio transport 

U avio kargo transportu posluju tri kompanije ACT, MNG i ULS. Broj aviona u Turskoj floti civilnog vazduhoplovstva porastao je na 614, pri čemu je broj putničkih aviona porastao na 575, a broj avio kargo teretnih na 39 pošto je THY povećao flotu u sektoru, koji je stao u broju aviona oko 550 ( pax-cargo) godinama. Uz letjelice koje će dovesti novoosnovane kompanije, broj aviona sa turskim registracijama povećaće se na 650. 

To znači da će 650 aviona, svi sa zastavom zvijezde i polumjeseca, letjeti za turski turizam, ekonomiju i povećanje konkurentnosti na globalnom nivou. Posljednji razvoji događaja čine ponosnim turski turizam kao značajan pokazatelj rastuće stope uspjeha avio industrije.

Jasmin Mulahasanović, MA

On je osoba koja je strastvena u pomaganju ljudima, zajednicama i preduzećima da maksimalno iskoriste tehnologiju i internet marketing. Njegova posvećenost digitalnoj transformaciji kompanija je nepokolebljiva. Uvjeren je da svaka kompanija, bez obzira na veličinu ili industriju, može razviti svoj puni online potencijal.

Njegove višejezične vještine su impresivne: tečno govori engleski, njemački, turski, bosanski, srpski i hrvatski. Ova jezička raznolikost mu omogućava da efikasno radi i komunicira u različitim kulturnim kontekstima. Njegov način rada karakteriše upornost, pouzdanost i ciljno orijentisana timska igra.

Akademsko obrazovanje stekao je na renomiranom austrijskom univerzitetu IMC FH KREMS gdje magistrirao, a diplomirao je na Anadolu univerzitetu u Turskoj. Osim toga, njegovu stručnost potvrđuju i Googleovi certifikati u Google Ads, Google Analytics, Google Cloud i primjeni online marketinške strategije.

U svojoj trenutnoj ulozi radi na digitalnim projektima za različite kompanije, nastojeći maksimalno iskoristiti njihov online potencija u digitalnoj transformacijil. Njegovo veliko znanje, iskustvo i strast prema digitalnim tehnologijama i marketinškim strategijama čine ga nezamjenjivim partnerom svake moderne kompanije koja želi uspjeti u digitalnom svijetu. Vlasnik je konsultantske marketinske agencije Magaza Digital koja je visegodišnji Google Partner za Google oglašivačku mrežu, a nedavno je agencija certificirana kao Google Cloud partner.