e-Turizam.com

Pad preko 50% turističkog prometa u Hrvatskoj

Prema podacima sistema eVisitor, koji pokazuje turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan (11.juli) u Hrvatskoj po prvi put u 2020 godini boravi oko 430.000 stranih turista, što očito pokazuje da se industrija turizma u Hrvatskoj teško nosi sa pandemijom korona virusa. 

eVisitor pokazuje da trenutno najviše stranih gostiju dolazi s tržišta Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske.

 „Najveći turistički promet ostvarujemo s onih tržišta na kojima provodimo intenzivne promotivne aktivnosti koje za cilj imaju pozicioniranje naše zemlje kao zanimljive, ali prije svega sigurne turističke destinacije. Ostvareni rezultati dokazuju kako smo u tome i uspjeli jer je Hrvatska jedna od rijetkih turističkih destinacija Mediterana u kojoj se ostvaruje turistički promet. Goste s dalekih izvaneuropskih tržišta, ali i sa tržišta Velike Britanije, Francuske ili Skandinavije očekujemo tijekom sredine srpnja s povećanjem broja aviolinija koje će pozitivno utjecati na cjelokupni promet u zemlji, a posebice na rezultate destinacija srednjih i južnih dijelova Dalmacije“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić u isto vrijeme naglasivši kako je i dalje od velike važnosti odgovorno ponašanje te pridržavanje i poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

 

Dodajmo kako je u dosadašnjem dijelu jula, odnosno u periodu od 1. do 10. jula u Hrvatskoj ostvareno gotovo 600 000 dolazaka (46 % rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani) i 4,4 milijuna noćenja (53 % rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani). 

Promatrajući noćenja ostvarena u istom razdoblju po županijama, najviše ih je ostvareno u Istarskoj (1,2 milijuna noćenja), Primorsko-goranskoj (975.000 noćenja) i Zadarskoj županiji (819.000 noćenja). Slijede Splitsko-dalmatinska županija sa 706.000 noćenja, Šibensko-kninska s 321.000 noćenja, Dubrovačko-neretvanska sa 188.000 noćenja te Ličko-senjska županija sa 167.000 noćenja u srpnju.

 

Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno u destinacijama Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj, Poreč, Umag, Crikvenica i dr.

 

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.