e-Turizam.com
Ryanair avioprijevoznik

Ryanair otvara više od 40 novih ruta iz Zapadnog Balkana

Aviokompanija Ryanair najavila je nove letove do Zagreba. Ovime je započelo njeno “širenje” na prostoru cijelog Zapadnog Balkana. U narednom periodu će uvesti 41 novu rutu sa prostora bivše Jugoslavije.

Ryanair u Zadru

Ryanair u Zadru ponovo otvara ljetnu bazu te će taj grad povezati s 37 odredišta, od kojih je 17 novih, a sve uz ulaganje od 200 milijuna američkih dolara, najavili su čelnici tog prijevoznika i Zračne luke Zadar.

Konferencija je održana odmah nakon one s predstavnicima zagrebačkog aerodroma, na koju taj avio-prijevoznik dolazi prvi puta ove godine uz najavu otvaranja 12 međunarodnih linija, dok na zadarskom aerodromu operira već godinama sezonski (tokom glavne turističke sezone), čineći i najveći dio putničkog prometa tog aerodroma.

To je na konferenciji potvrdio direktor aerodroma Zadar Josip Klišmanić, koji je kao i predsjednik Uprave Ryanaira Eddie Wilson naglasio da se ove godine na toj luci unatoč pandemiji i ograničenjima putovanja nadaju dobroj popunjenosti letova.

“Otvaranje novih linija u ovoj izazovnoj sezoni je dobra vijest i potvrda naše izvrsne saradnje s Ryanairom u zadnjih 14 godina, čemu se nadamo i ubuduće”, kazao je Klišmanić.

Wilson je istaknuo da će u bazi u Zadru imati dva bazna zrakoplova, te da će s tom zračnom lukom imati 78 tjednih letova prema mnogim europskim odredištima, a uvjeren je i da će to pokrenuti turizam na zadarskom području, posebice ako se Europa otvori u ljetnim mjesecima s obzirom na nastavak cijepljenja.

Kazao je i da ukupno u Hrvatskoj, za zadarsku i zagrebačku zračnu luku, ulažu 400 milijuna dolara, kao i da kupci u Hrvatskoj već mogu rezervirati ljetne letove pa i s mogućnošću odgode putovanja i zamjene karata bez ikakvih dodatnih nadoplata, a očekuje i da će karte biti ‘razgrabljene’.

Zadovoljstvo najavama Ryanaira izrazila je javljanjem na konferenciju i ministrica turizma i sporta Nikoline Brnjac. One je poručila da u Hrvatska u pripremama za turističku sezonu vodi sustavnu brigu o svim epidemiološkim segmentima kako bi se zadovoljili svi sigurnosni i zdravstveni uvjeti boravka i dolaska turista.

“Mogućnost prelaska državne granice uz predočenje negativnog PCR testa ili antigenskih testova odobrenih u EU, potvrde o preboljenom covidu ili potvrde o cijepljenju, novi su koraci ka stvaranju svih potrebnih preduvjeta kako bi Hrvatska ostvarila što uspješniju turističku sezonu i spremnije dočekala turiste”, kazala je ministrica.

Ocijenila je i da su najave Rynaira za Hrvatsku ove godine nastavak dugogodišnje uspješne suradnje s tim prijevoznikom, čiji će zrakoplovi osim u Zagreb i Split letjeti, kako je dodala, i u Split, Dubrovnik i Pulu.

Ryanair u Zagrebu

Za kraj augusta planirano je otvorenje cjelogodišnje baze u Zagrebu (14 linija).

Ryanair je najavio da planira proširiti svoje poslovanje u Zagrebu već ove zime stacioniranjem trećeg aviona i uspostavljanjem dodatnih novih odredišta. Inače, Ryanair će započeti i sa novim letovima iz Banje Luke, Tuzle, Niša, Pule i Podgorice, izvještava EX YU Aviation.

“Drago nam je što smo najavili letove iz Zagreba i drugih gradova. Sklopili smo dobar i razuman komercijalni posao sa Zagrebom kako bismo mogli još više rasti. Nadamo se da ćemo imati još više ruta pokrenutih u ljeto 2022. godine”, rekli su iz kompanije.

Iz Turističke zajednice grada Zagreba izjavili su da je dolazak Ryanaira važan za razvoj turizma u glavnom gradu Hrvatske. Zagreb bi tokom čitave godine trebao biti idealna destinacija za gradski odmor.

“Pozdravljamo svaku novu aviokompaniju koja dolazi u Zagreb i bit će nam drago vidjeti Ryanair ostalim kompanijama koje već lete u naš grad”, rekli su.

Ryanair u Tuzli

Ryanair će također uvesti letove iz Tuzle. Dvije rute će od septembra polaziti iz ovog grada.

Generalni direktor aerodroma Tuzla, Esed Mujačić, rekao je: “Drago nam je što smo možemo dobrodošlicu Ryanairu u Tuzlu jer čvrsto vjerujemo da Tuzlanski kanton i cijelo tržište BiH zaslužuju još niže cijene karata, koje će sada biti dostupne putem Ryanairove mreže. Zahvalni smo Vladi Tuzlanskog kantona, kantonalnom Ministarstvu trgovine, turizma i transporta i članovima Nadzornog odbora aerodroma na podršci pruženoj tokom dovora sa Ryanairom.”

Raduju se saradnji s Ryanairom i oduševljeni su što su postali dio dugoročnih planova širenja aviokompanije. Očekuju snažnu, dugu i plodnu saradnju u godinama koje dolaze na zadovoljstvo putnika koji putuju aerodromom Tuzla. Dodatna povezanost i letovi s nižom tarifom iz Tuzle stvorit će više lokalnih radnih mjesta i pomoći će lokalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa.

 

Izvor: Agencije, e-turizam.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.