e-Turizam.com
turizam hrvatska 2020

Slijedi li kolaps turizma u Hrvatskoj?

Kako prolazi ljetna turistička sezona u Hrvatskoj najbolje se vidi iz  statističkih podataka koji pokazuju da preko 60 odsto iznajmljivača smještaja na jadranskoj obali nije prodalo nijedno noćenje.

 

Prema podacima iz informacijskog sistema za prijavu i odjavu turista u Republici Hrvatskoj eVisitor-a, proizlazi kako od početka 2020 godine do 26.juna 2020 godine, oko 67 posto privatnih iznajmljivača u svojim smještajnim objektima nije zabilježilo niti jedno noćenje.

 

Tačnije, od ukupno 107.633 iznajmljivača, barem jedno noćenje zabilježilo je njih 35.958 što je udio od 33,4 posto, a ostatak u prvih pet mjeseci i 24 dana u svojim jedinicama nije ugostio niti jednog jedinog gosta.

 

Uz to, njih 3815 imalo je  manji promet od sedam noćenja, što jasno pokazuje kako će ova godina, a sasvim sigurno i one koje dolaze, biti pravi izazov za industriju turizma u Hrvatskoj.Prema podacima iz eVisitora, do 26.juna turistički promet bilježi se u 622 od ukupno 1171 hotela, što čini tek nešto malo više od 50 posto kapaciteta. Puno bolja situacija nije ni u hostelima – od njih 355, promet su jučer bilježili u njih samo 21 posto, odnosno 78 objekata.

 

Uzimajući u obzir da je Vlada Republike Hrvatske donijela i odluku o zabrani ulaska za građane susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije nije teško zaključiti da slijedi veoma težak period za sve sudionike u turističkoj industriji u Republici Hrvatskoj.

 

Podaci Ministarstva turizma Hrvatske pokazuju da je samo prošle godine u Hrvatskoj je ljetovalo više od pola miliona Bosanaca i Hercegovaca, koji su ostvarili blizu tri miliona noćenja.

Izvor: Agencije, e-turizam.com

Foto: neufal54 – Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.