e-Turizam.com
Samoodrživi razvoj turizma

UNWTO: Podrška start-up firmama za održivi razvoj

Prilika za start-up firme u industriji turizma

UNWTO – Svjetska turistička organizacija predstavila je novi konkurs za mlada preduzeća-startupove koji ima za cilj identificirati inovatore koji bi mogli pridonijeti daljnjem razvoju održivog razvoja turizma. Natjecanje će ujediniti sve branše oko postizanju ciljeva održivog razvoja i staviti inovacije i održivost u centar globalnog ekonomskog oporavka.

U svjetlu političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, koji se održava pod pokroviteljstvom Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih nacija (ECOSOC), UNWTO je pokrenuo Global Startup takmičenje SDGs. 

UNWTO - Svjetska turistička organizacija
UNWTO – Svjetska turistička organizacija

Organizovano u partnerstvu s Wakaluaom, inovacijskim centrom vodeće turističke grupe Globalia, sudionici ovog konkursa će imati veliku podršku privatnog sektora, uz Advanced Leadership Foundation, Amadeus, Amazon Web Services Activate, BBVA, ClarkeModet, Far Co, Globant, Google, IE univerzitet , Mastercard, Day Mentor, Plug and Play i Telefónica kao vodećih promotora inovacija.

Konkurs nije otvoren isključivo za inovatore u turističkom sektoru već se startupovi svih vrsta, iz cijelog svijeta, pozivaju na sudjelovanje pod uvjetom da: 

  • Inovativne su prirode i nude rješenja s dodanom vrijednošću,
  • Vođeni su održivošću,
  • Imaju potencijal internacionalnog razvoja i mogu se primijeniti u korporacijama i destinacijama,
  • U početnom su stadiju,
  • Imaju testirani pilot i poslovni plan,
  • Imaju potpun tim koji redovito funkcionira. 

 

17 najboljih startup-ova (1 za svaki od SDG-ova) dobit će podršku za unapređenje svog poslovanja i priliku stvarno promijeniti budućnost turističkih destinacija

 

UNWTO će predstaviti najbolje ideje svojim državama članicama, pridruženim članicama i investitorima, pružajući im jedinstvenu mogućnost networka i povezivanja.

 

Dodatne povoljnosti uključuju priliku za prisustovanje na UNWTO Demo danu te pristup tehnološkoj podršci i UNWTO Inovacijskoj mreži, kao i mentorski program s „jedan na jedan“ i grupnim treninzima na temu intelektualnog vlasništva, održivosti poslovanja i liderstva.

 

Prijave su sada otvorene i zatvaraju se 20. septembra 2020. godine, a pobjednici će biti objavljeni u novembru.

 

Više o cjelokupnom konkursu možete pročitati  ovdje.

 

Izvor: UNWTO

Foto:Gerd Altmann – Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.