e-Turizam.com
Aerodrom i avioni

Problemi na aerodromima širom Evrope

Haos na aerodromu koji je započeo u Engleskoj širi se i na Evropu. John Holland-Kaye, izvršni direktor aerodroma London-Heathrow, rekao je da bi haos koji je nastao na aerodromima, uz masovna otkazivanja i kašnjenja, mogao potrajati još 18 mjeseci. Švicarski Skyguide za sigurnost letova ponovo je otvorio zračni prostor zemlje nakon tehničkog problema. Prethodno je bio zatvoren do 8:30 ujutro (15. juna 2022) u ranim jutarnjim satima zbog smetnji.

Engleska

Džon Holand je naveo da se dugi redovi i nezadovoljstvo putnika poslednjih nedelja na aerodromima u Nemačkoj , Engleskoj , Holandiji, Irskoj i Španiji mogu nastaviti i nakon 2023. godine, a jedan od glavnih razloga za probleme je problem snabdevanja kadrovima. 

Među otkazanim letovima sa aerodroma Gatwick nalaze se i letovi za Kopenhagen, Dubrovnik i Nicu. Osim toga, desetine letova iz Engleske otkazano je zbog štrajka službenika aerodromske kontrole saobraćaja u Italiji . Čini se da hiljade ljudi čeka na aerodromima zbog otkazivanja u zadnji čas.

Francuska

U Francuskoj je otkazano četvrtina jutarnjih letova zbog štrajka osoblja pariskog aerodroma Charles De Gaulle.

Prema vijestmai francuske štampe, četvrtina letova nije mogla biti obavljena između 07.00 i 14.00 sati zbog štrajka osoblja aerodroma Charles De Gaulle u glavnom gradu Parizu, na poziv brojnih sindikata. Radnici u štrajku traže povećanje plata za 300 eura u odnosu na inflaciju.

Francuski generalni direktorat za civilno vazduhoplovstvo (DGAC) zatražio je od avio kompanija da smanje broj letova između 07:00 i 14:00 sati.

Belgija

Belgijski avioprijevoznik Brussels Airlines odlučio je smanjiti broj letova u ljetnom periodu nakon što su sindikati zaprijetili štrajkom.

Sindikati su upozorili da bi mogli stupiti u štrajk, posebno tokom praznika, zbog problema sa odmorima letačkog osoblja, radnim vremenom, opterećenjem i platama. Nakon ovog upozorenja, Brussels Airlines je saopštio da je otkazao 148 letova širom Evrope kako bi olakšao opterećenje zaposlenih tokom letnjeg perioda.

Otkazani letovi su odabrani između destinacija sa više letova dnevno ili alternativnih letova.

Iz kompanije je saopšteno da odluka o otkazivanju nije vezana za nedostatak osoblja, da je ovakvom situacijom pogođeno manje od jedan odsto putnika, te da su kontaktirani oni koji su imali karte na navedenim letovima.

Piloti Brussels Airlinesa su također upozorili da bi krajem juna mogli štrajkati tri dana. Piloti, kojima su plate smanjene tokom izbijanja Kovid-19, žele da im se poboljšaju uslovi rada i plate.

Nastavljaju se pregovori između Brussels Airlinesa i zaposlenih o uslovima poslovanja i platama. Ukoliko se u pregovorima ne može postići konsenzus, očekuje se da će se štrajkovi često dešavati tokom ljetnog perioda kada će letovi biti najprometniji.

Zračni saobraćaj na Euro Airportu Basel-Mulhouse je bio ozbiljno pogođen zbog kvara na Skyguide-u i povezanog zatvaranja švicarskog zračnog prostora. Do sada je samo nekoliko letova uspjelo da poleti i sleti. Letovi prema pravilima instrumentalnog letenja (IFR) nisu bili mogući na aerodromu u Bernu. Ovo uključuje sve redovne letove. Privatni letovi prema pravilima vizuelnog letenja, međutim, i dalje su bili mogući.

Holandija

Zvaničnici amsterdamskog aerodroma Schiphol bore se da pronađu rješenje za intenzitet koji se nastavlja od aprila.

Iako je štrajk koji su započeli službenici zemaljskog opsluživanja KLM-a 23. aprila ujutro okončan, KLM je objavio da je otkazao skoro 50 dnevnih letova zbog intenziteta praznika Pedesetnice prošle sedmice.

Putnici sa letovima dužim od 4 sata zadržavaju se izvan aerodroma kako bi se smanjila gužva koja je u toku.

Na aerodromu se nastavljaju sigurnosni redovi i kašnjenja uprkos najavi KLM-a da se od početka sedmice vraća redovnim letovima.

Švicarska

Švicarski Skyguide za sigurnost letova ponovo je otvorio zračni prostor zemlje nakon tehničkog problema. Prethodno je bio zatvoren do 8:30 ujutro (15.juna) u ranim jutarnjim satima zbog smetnji.

U ranim jutarnjim satima došlo je do nemira, kako je Skyguide objasnio u srijedu. Brojni avioni koji su trebali sletjeti u Cirih ili Ženevu preusmjereni su u susjedne zemlje, uključujući Austriju.

Skyguide je ranije objavio da je riječ o tehničkoj grešci. “Pretpostavljamo da se ne radi o sajber napad”, rekao je portparol Skyguidea Vladi Barrosa. Radi se o hardverskom problemu u IT mreži. Cijeli vazdušni prostor zatvoren je iz sigurnosnih razloga. Nije bilo samo polijetanja i slijetanja, već ni preletanja, kako je rekao Barosa. Nije mogao kvantificirati koliko je letova pogođeno. U svakom slučaju, jutarnji talas evropskih letova između Ženeve i Ciriha i okoline, kao i ranih dolazaka iz SAD su odgodjeni.

Švajcarska kontrola letenja saopštila je da je švajcarski vazdušni prostor zatvoren iz bezbednosnih razloga – do daljnjeg. Skyguide žali zbog incidenta i posljedica po kupce, partnere i putnike.

Avioni su morali privremeno da lete na druge aerodrome. U Švajcarskoj, ovo je Bazel, koji izveštava francusku kontrolu letenja. U inostranstvu bi se birali oni aerodromi koji su najbliži dotičnom letu, rekla je portparolka.

Swiss je ujutru objavio da se dugolinijski letovi koji stižu trenutno preusmjeravaju na razne aerodrome u susjednim zemljama, uključujući Lion, Milano i Beč. “Letovi na kratkim razdaljinama trenutno ne polijeću”, napisala je aviokompanija.

Austrija

Markus Pohanka, glasnogovornik Austro Control-a, tvrdio je jutros da su svi sistemi u Austriji netaknuti i u normalnom radu. „Sigurno i efikasno rukovanje vazdušnim saobraćajem u Austriji je u potpunosti zagarantovano“, rekao je on. Međutim, blokada u Švicarskoj dovodi do alternativnih slijetanja na druge aerodrome. U ovoj zemlji ranije je to bio slučaj sa avionom iz Šangaja koji je umjesto u Švicarsku sletio u Beč. Još uvijek je bilo nejasno na koje druge letove bi to moglo utjecati. „Austro Control je spreman za alternativna slijetanja na bečki aerodrom“, rekao je Pohanka.

Švajcarske vlasti očigledno nisu bile u mogućnosti da daju informacije o zatvaranju švajcarskog vazdušnog prostora. Umjesto njih, nadležni organi u Austriji su o zabrani obavijestili aviokompanije i pilote, prenose agencije.

 

Izvor: e-Turizam.com,  Agencije

Foto: Jan V.Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.