e-Turizam.com
Traunsee-Austria

Ova zemlja bez izlaza na more proglašena je najboljom u Evropi za kupanje

e-Turizam.com – Kvalitet evropskih voda za kupanje dramatično se poboljšao posljednjih decenija, a novi izvještaj koji je ove sedmice objavila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) otkriva da je skoro 85 posto njenih kupališta sada rangirano kao “odlično”.

Godišnji izvještaj o vodi za kupanje pratio je skoro 22.000 kopnenih i obalnih mjesta za kupanje u zemljama članicama EU, Albaniji i Švicarskoj 2021. Velika Britanija, nakon što je napustila EU, po prvi put je izostala iz izvještaja.

Austrija bez izlaza na more, poznata po brojnim prekrasnim jezerima, uključujući alpska jezera Achensee u Tirolu i smaragdno nijansirano Weissensee u Koruškoj, nalazi se na vrhu ljestvice, 97,7% njenih voda proglašeno je odličnim.

Odmah iza Austrije na vrhu ljestvice su četiri favorita za odmor na Mediteranu: Malta, Grčka, Hrvatska i Kipar. Danska i Njemačka su ostale zemlje u kojima je više od devet od 10 lokacija dobilo najbolju ocjenu.

Portugal je na 10. mjestu sa 88,5%, dok je Italija (87,9%) i Španija (87,4%) na 12. odnosno 13. mjestu.

Turistička destinacija Francuska zaostaje dalje na rang listi, sa 75,7%, dok je Poljska najniže rangirana sa samo 44,5% — nešto iza Slovačke sa 50% i Mađarske sa 60,2%.

Izvor: e-turizam.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.