e-Turizam.com
Njemački turisti

Velika većina Nijemaca ostaje u Njemačkoj za ljetne godišnje odmore

Hrvatska i Turska za Nijemce prve dvije inozemne autodestinacija 

Prema rezultatima iz baze podataka njemačkog autokluba ADAC „Routenplanner“, na osnovu kojeg velika većina Nijemaca planira svoje auto putovanje Hrvatska i Turska su omiljene dvije inozemne auto destinacije njemačkih automobilista za putovanja tokom ljetnih godišnjih odmora i to odmah nakon Njemačke koja zauzima prvo mjesto.

Istrazivanje upita za auto putovanje u Njemackoj po destinacijama
Istrazivanje upita za auto putovanje u Njemackoj po destinacijama

Njemačko turističko tržište je jedno od najvažnijih emitivnih turističkih tržišta u Evropi, a i pored trenutne situacije koja je uzrokovana korona virus pandemijom interes njemačkih turista za turističkim destinacijama se nije toliko smanjio. 

 

Inače po statističkim podacima eVisitor-a, koji pokazuje turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), od početka jula 2020 godine u Republiku Hrvatsku je ušlo 107.000 državljana Njemačke koji su ostvarili 807.000 noćenja što je 90 %  rezultata noćenja ostvarenog u istom periodu prošle godine.

 

Istraživanje je pokazalo da je prema broju upita Istra najpopularnija regija, slijedi Gornja Bavarska, na trećem mjestu je Dalmacija, a na četrvrtom je Schleswig Holstein.

Istrazivanje upita za auto putovanje u Njemackoj po regijama
Istrazivanje upita za auto putovanje u Njemackoj po regijama

 

Istraživanje se odnosi na 85 0000 upita tokom maja i juna 2020. godine, a Hrvatska se s 14 % upita, u odnosu na 9 % iz 2019 godine, po prvi puta nalazi na visokom drugom mjestu, odnosno na prvom mjestu ako se uzmu u obzir Njemačke inozemne destinacije. 

 

Prema istraživanju Njemačka se nalazi na prvom mjestu s 37 % upita, dok se 11,5 posto upita odnosilo na Tursku koja je zauzela veoma dobro treće mjesto. 

 

Italija je, nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta, ove godine pala na četvrto mjesto, a Austrija je na petom mjestu.

 

Rezultate istraživanja u potpunosti možete pročitati na webstranici njemačkog auto moto kluba u nastavku: https://www.adac.de/news/urlaub-auto-ziele-corona/ 

Izvor: Adac.de

Foto: DivilyPixabay

Foto: Adac.de/Printscreen

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.