e-Turizam.com
Antalija turizam putovanje ljetovanje

Turska lider po smanjenu PDV za turizam u Evropi

S ciljem podrške industriji turizma koja je među najpogođenijima zbog pandemije korona virusa, većina evropskih zemalja odlučilo je da privremeno smanji PDV na turističke usluge i proizvode. 

Evropsko udruženje hotela, restorana i ugostiteljskih objekata (HOTREC) objavilo je da na tu mjeru su se, pored ostalih, odlučile i Velika Britanija, Turska i Grčka.

Među zemljama koje su smanjile PDV na turističke usluge, međutim, nema Hrvatske, navodi portal.

Turska je za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. odlučila da PDV u segmentu hotelijerstva sa ionako niskih 8 % bude smanjen na samo 1 %, što je najniži PDV u bilo kom turističkom segmentu u Evropi.

Velika Britanija je za period od 15. jula do 12 januara 2021 godine isto tako odlučila da smanji PDV sa 20% na 5%.  Smanjenje PDV je uslijedio je nakon višegodišnjih kampanja od strane turističkog sektora za smanjenje PDV, a kancelar Rishi Sunak opisao je to kao novi “katalizator od četiri milijarde funti”.

 

“Velika Britanija je sa ovom odlukom manje više u skladu s ostatkom Evrope u vezi sa PDV-a u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Ovakve vijesti za turistički sekor su veoma dobrodošle. Hoteli, restorani, pubovi opustošeni su utjecajem COVID-19 pandemijom, tako da je ovo smanjenje PDV-a zajedno s ponudom vaučera “Eat Out to Help Out” i novom incijativom za  zadržavanja radnih mjesta od strane nacionalne Vlade veoma dobro primljeno u turističkom sektoru” izjavio je za Hospitality Insigths Jane Pendlebury,izvršni direktor HOSPA-a.

 

Grčka je odlučila da u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanje sa 24 % na 13 %, a za hotelijere sa 13 % na samo 5 %.

U Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dvije stope – 25 i 13 %, od čega je smanjena stopa uvedena tek nedavno i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i poslastica izvan ugostiteljskog objekta.

Foto: sulox32 – Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.