e-Turizam.com
Korona putovanje

Međunarodni turizam i pandemija korona virusa

Dolasci u međunarodnom turizmu u Evropi su opali i do 85% u 2020. godini u odnosu na isti period prošle godine. Najnoviji statistički podaci objavljeni od Svjetske turističke organizacije (UNWTO) potvrđuju izazovnu situaciju s kojom se trenutno suočava industrija turizma.

Iz zemalja u kojima su statistički podaci bili i u julu već dostupni, rezultati se kreću od -30% u Andori do -85% na Kipru.

 

Većina evropskih zemalja najavila je pad međunarodnih dolazaka između 58 – 78% – to je u rasponu od tri scenarija za 2020 koje je UNWTO objavio na početku krize izazvane pandemijom korona virusa.

 

Do sada je pet zemalja u Evropi (Andora, Lihtenštajn, Austrija, Latvija i Slovačka) postiglo bolje rezultate.

 

Dok je u 6 zemalja (Kipar, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, sjeverna Makedonija, Grčka i Rumunija) pad trenutno veći od 78%.

 

Ograničenja putovanja između zemalja uvedena kao epidemiološki odgovor na pandemiju korona virusa kao i stalna nesigurnost izazvana samom pandemijom i dalje veoma jako pogađaju međunarnodni turizam, a najnoviji statistički podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju pad u međunarodnom turizmu za 70% u prvih osam mjeseci 2020. godine.

 

Prema najnovijem Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a, međunarodni turizam pao je za nevjerojatnih 81% u julu i 79% u avgustu, inače dva najvažnija mjeseca u godini za industriju turizma, a ujedno predstavljaju vrhunac ljetne sezone.

 

Pad do avgusta predstavlja 700 miliona manje dolazaka u odnosu na isti period 2019. godine, što je dovelo do gubitka od 618 milijardi eura prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je preko osam puta veći gubitak nego li je zabilježen za vrijeme posljednje globalne ekonomske krize tokom 2009. i 2010. godine.

 

Ovo je neviđeni udar na industriju turizma i imati će dalekosnažne socijalne, zdravstvene i ekonomske posljedice, što dovodi u opasnost milone radnih mjesta i kompanija“, ističe Jasmin Mulahasanović, konsultant za turizam i marketing, i naglašava hitnu potrebu za sinhronizovanim sigurnim ponovnim pokretanjem turizma kroz zajednički i koordiniran pristup svih zemalja.

 

Azija i Pacifik, prvi kontinent koji je osjetio utjecaj pandemije korona virusa, zabilježio je smanjenje međunarodnih dolazaka za 79%, a slijede Afrika i Bliski Istok (– 69%), Evropa (-68%) i Amerika ( -65%).

 

Nakon postupno ponovnog otvaranja međunarodnih granica, Evropa je zabilježila manje padove u julu (-72%) i avgustu (-69%). Oporavak je, međutim, bio kratkog daha, jer su ograničenja putovanja i savjeti uvedeni usred povećanja zaraze, nesigurnost, kao i Lockdowni koji je prisutan u sve više zemalja sprečavaju oporavak turističkog sektora.

S druge strane, Azija i Pacifik zabilježili su najveći pad s -96% u oba mjeseca, što je odraz zatvaranja granica u Kini i drugim bitnim turističkim destinacijama u okruženju.

Potražnja za putovanjima i dalje je uglavnom slaba zbog stalne neizvjesnosti oko pandemije i slabog povjerenja, ističe se u istraživanju UNWTO. Na osnovu najnovijih projekcija iz UNWTO očekuje se da će ukupni pad za 2020.godinu biti skoro 75%.

 

Većina stručnjaka u industriji turizma smatra da se oporavak međunarodne turističke potražnje može očekivati već u trećem kvartalu 2021 godine, dok je manji broj stručnjaka mišljenja da bi se povratak mogao dogoditi tek 2022. godine. Ograničenja putovanja smatraju se glavnom preprekom na putu oporavka međunarodnog turizma, uz sporo suzbijanje virusa i nesigurnost koja se stvara tokom pandemije korona virusa.

 

Nedostatak koordiniranog odgovora među zemljama kako bi se osigurali usklađeni međunarodni protokoli i koordinirane epidemiološke mjere, kao i pogoršanje ekonomske situacije stručnjaci su također prepoznali kao važne prepreke oporavku.

Gubitak prodaje zbog odsutnih gostiju i sve veći pritisak na budžete dovode do egzistencijalnih pitanja za turističke organizacije, destinacije, hotele, agencije, restorane i sve firme koje su usko vezane za industriju turizma.

Željeli bismo turističkoj industriji pružiti korisne činjenice o efektima krize izazvane pandemijom korona virusa i ponuditi efektivna rješenja za budućnost u saradnji sa našim internacionalnim partnerima.

 • Kreiranje nove turističke strategije 
 • Digitalna marketing ponuda
  • Web Development
  • Performance Marketing
  • Google Ads
  • Display Ads
  • Bing Ads
  • Social Media Marketing
   • Linkedin Ads
   • Facebook Ads
   • Instagram Ads
   • Twitter Ads
  • SEO (optimizacija webstranica za internet pretraživače) za industriju turizma
  • Analitička rješenja
  • Pisanje tekstova (Content Marketing)
  • Grafički dizajn

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem emaila: info@e-turizam.com ili na telefon +387 61 091 632

Naše ažuriranje informacija iz industrije turizma informiše Vas o trenutnoj situaciji i našoj profesionalnoj procjeni razvoja turizma i tržišta u narednom periodu. 

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.