e-Turizam.com
Maldivi putovanje - turizam

Istraživanje turističkih tržišta: Većina ispitanika želi putovati ove godine

Optimistične prognoze za turizam

Preko 60% ispitanika izjavilo je da su spremni za putovanje u roku od dva do četiri mjeseca nakon ukidanja ograničenja putovanja, pri čemu su favorizirane turističke destinacije bile one s efikasnim i sigurnim upravljanjem pandemije korona virusa.

Najveću prednost kod potencijalnih turista imala je Španija, Italija, a zatim Grčka, pokazalo je istraživanje koje je proveo Horwath HTL, internacionalna agencija za turistički konsalting, kako prenosi regionalni turistički portal e-turizam.com

Ibiza, Španija
Ibiza, Španija

Istraživanje je obuhvatilo 1.000 ispitanika u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Španiji, Austriji, Belgiji, Danskoj, Izraelu, Holandiji, Švedskoj i Bugarskoj između 8. i 22. juna.

Utvrđeno je da više od dvije trećine ispitanika optimistično gleda na budućnost turizma i putovanja.

Nakon ukidanja ograničenja, 61% anketiranih osoba želi otići na odmor u roku od manje od četiri mjeseca, od čega će 30,44% otputovati u inostranstvo u roku od dva mjeseca.

Više od polovine izjavilo je da želi ovo putovanje u inostranstvo (52,48%) i osjeća se dovoljno sigurno da putuje avionom (63,91%).

Među osam mediteranskih destinacija, Španija je dobila najviše glasova (22,04%), ispred Italije (15,70%) i Grčke (15,01%), dok je Kipar na sedmom mjestu (4,68%).

Izvor: e-turizam.com

Foto: David Mark Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.