e-Turizam.com
Belvedere Palace- Beč, Austrija

Turistički radnici za Lockdown u Austriji

Broj zaraženih korona virusom u Austriji, kao i širom Evropeo obara negativne rekorde iz dana u dan, a većina bolnica su već preopterećene. Privreda od Vlade traži hrabrije mjere. 

Turistička industrija se zalaže za trenutno, potpuno zatvaranje. “Sa turističke tačke gledišta, teško zatvaranje bi vjerovatno bilo ono što bi sada bilo apsolutno neophodno”, potvrdio je stručnjak Wifo Oliver Fritz u srijedu za Ö1u podnevnom žurnalu radija ORF.

Broj infekcija treba “smanjiti što je brže i dosljednije moguće”, rekao je stručnjak za turizam s Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (Wifo) u korist zatvaranja za sve, a ne samo za nevakcinisane – možda u početku ograničeno na region. Prvi korak bi vjerovatno bio uvođenje izolacije u zapadnoj Austriji, rekao je Fritz.

“Ako slušate virologe, oni kažu da nam samo izolacija može pomoći”, rekao je stručnjak Wifo-a. “A kada je u pitanju turizam, mislim da nam je potrebno zaključavanje, vrlo dosljedno, oštro zatvaranje, vjerovatno prije Božića.”

“Za zaključavanje”

Petra Nocker-Schwarzenbacher, koja vodi hotel u St. Johann im Pongau, govorila je u istom tonu. Bila je striktno za Lockdown, stručnjakinja za industriju turizma u utorak uveče u programu “ZIB” nacionalne televizije ORF. “Prije svega, zatvaranje kako bismo rasteretili zdravstveni sistem i mogli napraviti pauzu. A ono što nam je hitno potrebno, s turističke tačke gledišta, je da konačno spustimo brojke.”

S obzirom na ekstremnu situaciju sve veceg broja zarazenih, Njemačka je prošle nedjelje Austriju proglasila visokorizičnim područjem korona virusa. Sa odgovarajućim posljedicama ovog putovanja upozorenje za turizam. “Već je došlo do talasa otkazivanja, posebno u industriji hotela za odmor”, potvrdio je salzburški hotelijer i bivši političar NEOS-a Sepp Schellhorn u srijedu ujutro u radijskoj emisiji Ö3- “Frühjournal”. Austrijsko hotelsko udruženje (ÖHV) je također upozorilo na alarmirajuce stanje. “Nakon talasa otkazivanja vezanih za koronu i pada rezervacija u proteklih nekoliko dana, samo nekoliko kompanija može pokazati kapacitet koji omogućava ekonomski rad”, rekao je u utorak potpredsjednik ÖHV-a Walter Veit.

Zimsku turističku sezonu treba sačuvati

Zimska turistička sezona, koja inače ne počinje baš do Božića, nikako još nije otpisana. “Zima je još duga i sada smo u prvoj fazi zime i to nikako nije najjača faza turistička sezone”, ohrabrio je stručnjak Wifo-a. U stvarnosti, tri četvrtine turista u cijeloj Austriji bi se zapravo mogao očekivati od januara do aprila. “To znači, ako sada Vlada reaguje, još uvijek možemo spasiti dio zimske turističke sezone.”

Ali prije toga, situacija s koronom bi se morala smiriti. „Iz anketa znamo da broj zaraženih, naravno, veoma pomno prate potencijalni gosti, kako u zemlji tako i u inostranstvu, a niko nije spreman kada je hiljadu ili dve hiljade slučajeva kada se govori o trijaži u bolnicama, onda niko ili samo malo njih nije zaista spremno da ode na odmor“, pojasnio je turistički stručnjak. “To znači da je domaći zadatak koji sada moramo da uradimo da smanjimo broj infekcija što je brže i doslednije moguće.”

Izvor: e-turizam.com

Foto: e-turizam.com 

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.