e-Turizam.com
Zermatt-Svicarska

Destinacije za zimske sportove počinju skijašku sezonu

Zürich – Švicarska skijališta su sve optimističnija po pitanju tekuće zimske sezone. Domaća potražnja već postoji. Sada bi povratak evropskih turista trebao dati dodatni podsticaj.

Pojedina skijališta su već otvorena, a ljubitelji zimskih sportova jedva čekaju prvi snijeg. Uz jedan izuzetak, Covid certifikat danas nije neophodan. Jer za ski liftove važe ista pravila kao i za javni prevoz.

Pozitivan odgovor iz Valaisa

“Zimska sezona se razvija pozitivno”, objašnjava Valais Tourism na pitanje novinske agencije AWP. Rezervacije za drugu sedmicu januara 2022. već su bile 42,7 posto više nego prethodne godine.

Švajcarski gosti su činili najveći udio, ali su i rezervacije iz inostranstva pokazale “jasan porast”. Posebno u Njemačkoj, Belgiji i Holandiji, destinacije kao što su Crans-Montana, Verbier i Zermatt ponovo su tražene.

Pomenute destinacije su ove zime očekivale povećanje rezervacija u odnosu na prethodnu godinu, rekla je glasnogovornica Valais Tourisma.

Povjerenje u Graubünden

Optimizam se također može osjetiti u Graubündenu. „Sa povjerenjem gledamo na zimsku sezonu“, kaže glasnogovornik Graubünden Feriena. S jedne strane, mnogi entuzijasti zimskih sportova koji su odustali od skijanja prošle zime sada imaju nešto da nadoknade. S druge strane, broj noćenja od ljeta i jeseni 2021. godine pokazao je da su putovanja unutar Evrope ubrzala.

Na osnovu istraživanja među destinacijama i u hotelijerstvu, očekuje se bolja zima nego prošle godine, rekao je portparol. A ako je lijepo vrijeme, Graubünden Ferien čak očekuje zimsku sezonu na nivou prije korone.

Važna zimska sezona

Koliko bi uspon bio važan za švicarske regije zimskih sportova može se pokazati na primjeru Graubündena. U planinskom kantonu oko 30 posto bruto domaćeg proizvoda dolazi iz sektora turizma, rekao je portparol kantonalne marketinške organizacije. A od toga zimski sportovi čine 70 posto.

Prema proračunima industrijske organizacije Bergbahnen Graubünden, kanton je pošteđen ekonomske štete od oko milijardu franaka u zimskoj sezoni 2020/21 zahvaljujući kontrolisanom otvaranju skijališta.

Stoga bi se moglo pokazati kao prednost za švicarski skijaški turizam to što – barem do sada – nije planiran zahtjev za sertifikacijom za planinske željeznice. Tako su pravila u Švicarskoj manje stroga nego u susjednim zemljama Austriji i Njemačkoj.

Samo prekogranično skijaško područje Samnaun/Ischgl uvodi 2G pravilo u Švicarskoj . Graubünden Samnaun se tako povinuje smjernicama iz Austrije.

Pandemija još nije gotova

Koliko god situacija zvučala puna nade, švicarski turizam još nije prebolio pandemiju. Graubünden Ferien, na primjer, naglašava ovisnost o lijepom vremenu, posebno za dnevne i vikend izletnike.

Tokom krize postalo je jasno da su mnogi operateri planinske željeznice osjetljiviji na vremenske prilike jer postaju sve zavisniji od švicarskih gostiju. Švajcarci mogu priuštiti da rezervišu svoj izlet u Jungfraujoch u kratkom roku – ili ne. S druge strane, trenutno nestali azijski turisti moraju rezervirati dosta unaprijed.

Kriza za gradski turizam 

Osim toga, jaz između planinskog i gradskog turizma koji se pojavio tokom krize vjerovatno će i dalje postojati. “Švicarska zima se uglavnom odvija u tradicionalnim planinskim destinacijama, koje bi također bile prve koje bi imale koristi od mogućeg uspona”, objašnjava Switzerland Tourism. Za švicarske gradove, međutim, može se očekivati ​​još jedna teška zima.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, pad noćenja u urbanim turističkim regijama Ženeva (-68%), Cirih (-63%) i Bazel (-56%) bio je posebno visok u zimu 2020/21. U planinskim regijama Valais (-13%) i Graubünden (-6,5%), s druge strane, pad je bio relativno mali zahvaljujući većem prilivu domaćih gostiju.

Izvor: e-turizam.com , Agencije

Foto: Pixabay-Domusglobal

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.