e-Turizam.com
KLM aviokompanija

Avio kompaniji KLM-u 3,4 milijardi eura državne pomoći

Spasilačke operacije avio kompanija od strane nacionalnih vlada koje su započete Lufthansom iz Njemačke, Virgin Air iz  Engleske i Allitalia iz Italije pridružila se i Holandija spašavanjem kraljevske avio kompanije KLM.

 

Holandska vlada saopštila je da će 3,4 milijarde eura biti osigurano kraljevskoj aviokompaniji KLM, zastavi te zemlje, koja doživljava ekonomske poteškoće zbog utjecaja nove pandemije koronavirusa (Covid-19).

 

Ministar financija Wopke Hoekstra u izjavi je naveo da će milijarda eura pomoći biti zajam, a 2,4 milijarde eura bankarska garancija.

 

Vlada želi da aviokompanija smanji troškove za 15 posto u zamjenu za pomoć u spašavanju, poveća ulaganja u održive resurse i smanji noćne letove na aerodromu Schiphol u blizini glavnog grada Amsterdama.

 

Ministar Hoekstra je naglasio da pomoć ima za cilj sprečavanje otpuštanja radnika u aviokompaniji koja zapošljava 30 000 ljudi.

 

Zrakoplovna kompanija KLM koja je radila pod zajedničkim okriljem Air France-a morala je zadržati 90 posto svojih zrakoplova u hangaru zbog izbijanja pandemije izazvane virusom Covid-19.

 

Korak holandske vlade uslijedio je nakon što je Njemačka nacionalna vlada stekla 20 posto udjela u aviokompanija Lufthansa za 9 milijardi eura, osiguravajući financijska sredstva toj kompaniji kako što prije pravazišla krizu izazvanu pandemijom i osigurala radna mjesta.

 

Procjenjuje se da je ova pandemija oštetila aviokompanije oko 84 milijarde eura širom svijeta.

Izvor: e-turizam.com

Foto: Sarah Lötscher – Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.