e-Turizam.com
Hallstatt - Austrija

Većina Austrijanaca ne želi ljetovati van zemlje ove godine

Čak 60 odsto građana Austrije ove godine ne planira putovati van zemlje na ljetni godišnji odmor, pokazuje anketa austrijskog Instituta Gallup.

 

Prema anketi sprovedenoj u periodu između 10. i 15.juna, 28 odsto građana ima plan da putuje van zemlje, dok je ostatak još uvijek neodlučan.

 

Otvaranje granica i ukidanja ograničenja za putovanja u brojne zemlje, nisu značajnije uticali na planove građana  u odnosu na sklonosti odmora koje su Austrijanci izrazili u predhodnom istrazivanju sredinom maja. Ono čega se najviše plaše kada je riječ o putovanju u strane zemlje nije zaraza koronavirusom, nego ostajanje u stranoj zemlji ako dođe opet do zatvaranja granica.

 

Šest od deset osoba koje planiraju odmor žele ga provesti u svojoj zemlji. Hotelelijeri u Austriji takodjer mogu računati na dodatne domaće turiste koji dolaze iz praktičnih razloga ove godine, jer ne žele otići na odmor u inostranstvo. 

 

Prednosti Austrije, posebno su laka dostupnost, nizak zdravstveni rizik i ograničeni putni troškovi, što nadmašuje mnoge želje za kupanjem u moru na odmoru ili za istraživanje udaljenih zemalja. Iznenađujuće je da mnogi mladi jednostavno žele bolje upoznati Austriju. Opadajući strah od zaraze povećava i ponovno zanimanje za wellness i odmor u gradu “, kaže izvršni direktor Gallup Dr. Mag. Andrea Fronaschütz.

 

Inače građani Austrije najčešće ljetuju u Italiji, Turskoj, Hrvatskoj i Grčkoj.

Izvor: Agencije, e-turizam.com

Foto: Julius SilverPixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.