e-Turizam.com
Njemacka turizam - putovanja korona virus pandemija

Njemački turizam: 46 milijardi € gubitka prihoda u turističkim destinacijama u Njemačkoj od marta do avgusta 2020

Prema ekskluzivnim proračunima koje je radio njemački DWIF, gubitak prodaje u turističkim destinacijama u Njemačkoj za period od marta do avgusta 2020. godine iznosi preko 46 milijardi eura. To odgovara sedmičnom padu prodaje od skoro 1,8 milijardi eura. Za novembar se očekuje daljnji gubitak prodaje zbog Lockdown-a od preko 10 milijardi eura.

 

Njemački turizam suočava se sa gubicima u prodaji od 46,6 milijardi eura između marta i avgusta 2020. godine. Samo za novembar očekuju se gubici od prodaje od 10,2 milijarde eura. Ako se Lockdown koji je još na snazi produži do decembra, gubitak će biti dodatnih 9,5 milijardi eura. Ovo je rezultat trenutnih analiza kompanije Corona Compass u ime Njemačke turističke asocijacije (DTV) .

 

Predsjednik DTV-a Reinhard Meyer: “Brojevi dokazuju: Pandemija korona virusa ima milijardu dolara rupu u blagajnama restorana i smještajnih kompanija, organizatora, kulturnih i zabavnih objekata od izletničkih brodova do zabavnih parkova, muzeja i zooloških vrtova do planinskih željeznica i gradskih vodiča, ali takođe u maloprodaji, što je toliko važno za turiste. Ni u ljetnim mjesecima gubici se nisu mogli nadoknaditi. U bilansu stanja postoje samo gubitnici u svim segmentima i regijama koji su ozbiljno ili manje ozbiljno pogođeni. Pandemija se pretvara u egzistencijalnu krizu. Lockdown u novembru prijeti da će mnogim kompanijama oduzeti ekonomsku osnovu. “

 

Generalni direktor DWIF-a Dr. Mathias Feige: „Gradovi koji imaju veliku važnost za poslovna putovanja, kao i za konferencije, kongrese i poslovne događaje bili su posebno pogođeni, ali čak i primorske regije, koje su ljeti uživale veliku potražnju, imaju negativan ukupni bilans nositi se sa. Lockdown u novembru 2020 godine stoga će pogoršati situaciju ne samo u gradovima, već i svugdje, a ako se i decembarski posao s božićnim pijacama, božićnim zabavama i adventskim kupnjama pokvari, mnoga preduzeća neće preživjeti.

 

Gubitak prodaje zbog odsutnih gostiju i sve veći pritisak na javni budžet dovode do egzistencijalnih pitanja za turističke organizacije, destinacije, hotele, restorane i sve firme koje su usko vezane za industriju turizma. Željeli bismo turističkoj industriji; destinacijama, hotelijerstvu, restoranima pružiti korisne činjenice o efektima krize izazvane pandemijom korona virusa i zajedno s vama kreirati novu bolju budućnost za sve nas u industriji turizma.

Naše ažuriranje od 12. novembra 2020. informiše vas o trenutnoj situaciji i našoj profesionalnoj proceni razvoja turizma u narednom periodu.

Vaš Team e-Turizam.com

Foto: larahcvPixabay

Foto: Gerd AltmannPixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.