e-Turizam.com
Amazon explore

Amazon pokreće platformu za virtualne ture i doživljaje, Amazon Explore

Amazon je u krajem septembra 2020 godien lansirao novu uslugu pod nazivom Amazon Explore koja omogućava turistima da rezerviraju virtualna iskustva uživo predvođena lokalnim stručnjacima. Iskustva se mogu fokusirati na kreativnost, učenje DIY vještina, virtualne obilaske udaljenih mjesta ili kulturnih znamenitosti ili, u nekim slučajevima, kupovinu lokalnih butika iz cijelog svijeta.

Na primjer, možete rezervirati virtualno iskustvo degustacije vina u Argentini, naučiti kako napraviti takos od dimljene ribe u Meksiku, virtualno obići hram Nanzenji u Kjotu, obići 500 godina staru vilu u Peruu, naučiti o stvaranju kave na Kosti Rica, nauči kako napraviti sushi iz kućne kuhinje u Tokiju i još mnogo toga.

Iako obilasci i iskustva nude mogućnost virtuelnog putovanja svijetom, mogućnost prijave za sesiju Amazon Explore trenutno se nudi samo na poziv i samo za kupce u SAD-u, prenosi e-Turizam.com

Sama virtualna iskustva vodit će lokalni stručnjaci koje Amazon podučava i podržava, kažu iz Amazona. Iako postoje i drugi načini za virtuelno obilazak svijeta – poput gledanja YouTube videozapisa ili možda vođenja kroz Google Earth – iskustvo Amazon Explore je drugačije jer se radi o pojedinačnoj sesiji između domaćina i gledatelja, koju omogućava jedan- dvosmjerni video i dvosmjerni audio za komunikaciju u stvarnom vremenu. Ovo bi trebalo gledatelju pružiti više osjećaja da je zaista „tamo“, u usporedbi s iskustvima kada pasivno gledate video na ekranu.

 

Same sesije traju od 30 do 60 minuta i mogu se otkazati ili ponovo zakazati uz najavu do 24 sata. Kada je vrijeme da započnete obilazak, samo se prijavite na svoj Amazon račun putem interneta, a zatim kliknite stranicu Vaše sesije u odjeljku “Vaše narudžbe” da biste započeli.

Za sesije će vam trebati laptop ili radna površina, jer trenutno nisu prilagođeni mobilnim uređajima. Morat ćete imati i web pretraživač Chrome, Edge ili Safari, funkcionalni mikrofon (ugrađeni je u redu) i set slušalica ili zvučnika, kao i internetsku vezu od 5 Mb / s ili veću.

Tijekom sesije možete postavljati pitanja ili dalje usmjeravati iskustvo tako što ćete od domaćina tražiti više vremena na jedan aspekt iskustva ili preskakati drugi. Ikonu kamere na dnu prijenosa uživo možete koristiti i za fotografiranje.

Neka, ali ne sva iskustva, omogućavaju i kupovinu. U tim slučajevima kupci mogu posjetiti lokalne trgovine i tržnice, pregledavati predmete i postavljati pitanja vlasniku trgovine kao da su tamo lično. Tada mogu odabrati kupovinu i primanje predmeta koje su kupili kao da su direktno kupovali na Amazon.com. Kada izvrše kupovinu, plaćanja se obrađuju u Amazonovom sigurnom sistemu plaćanja, koristeći način plaćanja povezan sa korisničkim računom, izvještava e-Turizam.com

U ovim iskustvima omogućenim za kupovinu, Amazon pomalo ulazi u trend kupovine uživo, ali umjesto da influencer razgovara i demonstrira proizvod – kao što je to čest slučaj na Amazon Live, na primjer – zapravo možete pitati trgovinu pitanja vlasnika ili neka zumiraju proizvod ili ga okreću i okreću za bolji izgled.

Iako je Amazon za svoju platformu Live izgradio alate za streaming uživo, kompanija kaže da iskustvo Amazon Explore koristi jedinstvenu tehnologiju.

Amazon kaže da nova platforma omogućava više mogućnosti vlasnicima malih preduzeća koja žele stvoriti dodatni prihod, uključujući vlasnike radnji, lokalne vodiče, kuvare, stiliste, umjetnike i zanatlije. Pandemija je, naravno, pogodila mnoga od ovih preduzeća, što bi moglo potaknuti njihovo učešće.

Cijene za sesije su promjenjive. Na lansiranju se nudi sesija virtualnog stajlinga za samo 10 dolara, na primjer. U međuvremenu, virtualni obilazak Central Parka u New Yorku košta 150 dolara. Amazon kaže da domaćini sami određuju cijene i radno vrijeme, bez da se moraju pridržavati bilo koje postavljene minimalne ili maksimalne cijene. Međutim, kompanija je odbila detaljno objasniti bilo kakve sporazume o podjeli prihoda.

Prilikom pokretanja, mnoga iskustva na ponuđenoj web lokaciji nude lokalni turoperatori, iako je svako preduzeće koje ima ideju za obilazak pozvano da se prijavi. Ostali koji bi mogli ugostiti iskustva uključuju istoričare,

umjetnike, muzičare, majstore, kuhare, lične kupce ili bilo koga ko vještinu ili avanturu dijeli, kaže Amazon.

Trenutno je dostupno 86 ukupnih iskustava u 16 zemalja, s planom da se odabir na vrijeme proširi.

Funkcija se sada nudi u javnoj beta verziji korisnicima u SAD-u na osnovu poziva.

 

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.