e-Turizam.com
MasterCard transakcije u turizmu

MasterCard: Veliki pad transackija vezanih za turizam i putovanja

Pamdemija koronavirusa je pogodila velikim dijelom industriju turizma i putovanja, većina hotelskih smještaja širom svijeta ostali su duši vremenski period zatvoreni, a turisti i putnici ostaju kod kuće kako bi izbjegli mogućnost zaraze od koronavirusa bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Magaza - Agencija za digitalni marketing
Magaza – Agencija za digitalni marketing

Zabrane putovanja širom svijeta uzele su danak platnog prometa preko Mastercarda. Mastercard je izvijestio o padu prekograničnog obima plaćanja za 45% u lokalnoj valuti u  prvom kvartalu 2020.

 

Bruto obim vrijednosti dolara obrađenih transakcija – smanjen je 10% na 1,4 biliona dolara.

 

Pad prekograničnog obima plaćanja nastavljen je od završetka tromjesečja, čak i ako je broj transakcija porastao unutar Sjedinjenih Američkih Država.

 

U trećoj sedmici jula vrijednost prekograničnog volumena smanjena je za 40% u odnosu na godinu ranije, navodi se u prezentaciji za investitore. Transakcije u SAD-u su povećane za 5%, dok su transakcije izvan Sjedinjenih Država smanjene za 3%.

 

Glavni finansijski direktor Sachin Mehra rekao je analitičarima da se od juna prekogranično poslovanje „skromno poboljšalo“ i da se nada da će se poboljšati jer se ograničenja putovanja smanjuju.

 

Neto prihod smanjen je za oko 31%, na 1,42 milijarde dolara u drugom tromjesečju, završenom 30. juna, isključujući stavke, profit je iznosio 1,36 dolara po dionici, premašivši procjene za 1,16 dolara, pokazuju podaci IBES-a iz Refinitiva.

 

Akcije Mastercard-a porasle su za 1,41% u pretprodajnom trgovanju na najavi, ali u prosjeku ujutro su pale za 1,3% u odnosu na tržište. Ukupni operativni troškovi pale su za 5% na 1,6 milijardi USD u prvom kvartalu.

 

Rezultati kompanije Rival Visa Inc (V.N) takođe su nadmašili procene analitičara u utorak jer su troškovi niži od očekivanih olakšali povlačenje niže potrošnje usljed pandemije koronavirusa.

 

Američka vlada izvijestila je ranije ovog mjeseca da se prodaja na malo oporavljala u maju i junu, od oštrog pada u aprilu, i završila 8% manje u odnosu na godinu ranije.

 

Izvor: MasterCard, e-turizam.com

Foto: TheDigitalWay – Pixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.