e-Turizam.com

ITB Berlin: 50 godina velikog utjecaja na svjetski turizam

Najveća svjetska turistička berza, jubilarni 50. ITB u Berlinu počela je s radom u srijedu, a na otvorenju je poručeno kako se pojačavanjem ekonomskih aktivnosti najbolje mogu smiriti strahovi uzrokovani terorističkim prijetnjama, nesigurnošću, izbjegličkom krizom i drugim preprekama modernog svijeta.

 

“Oduševljeni smo što nam svake godine, pa i u ovoj velikoj obljetnici, na ITB dolazi više izlagača, sada ih je tu više od 10 tisuća, i vjerujem da ćemo i ove godine dati snažan doprinos mogućnostima za globalno poslovanje”, poručio je na otvorenju ITB-a predsjednik Uprave Messe Berlin Christian Goeke. Dodao je i da je ITB u zadnjih pola stoljeća imao odlučujući utjecaj na turizam te danas uživa veliki ugled u cijelom svijetu.

 

I on je, kao i brojni drugi stručnjaci iz svjetskog turizma, ocijenio da se turističke destinacije protiv terorizma i drugih problematičnih situacija najbolje mogu ‘boriti’ jakim aktivnostima za što bolji početak ove turističke sezone.

 

Jedna od većih tema na ITB-u, o kojoj se razgovaralo na više panela prvog dana, je kako integrirati sve brojnije izbjeglice kao radnu snagu u turizam te kako premostiti situacije nepredvidive nesigurnosti povezane s islamističkim prijetanjama raznim destinacijama u svijetu.

 

Inače, ukupno će se do kraja ITB-a, 13. marta, održati više od 50 raznih stručnih skupova, panela i seminara, a organizatori očekuju više od 200 000 poslovnih posjetitelja samo za vikend.

 

Iako su Maldivi službena zemlja-partner ITB-a ove godine, što je vidljivo i u jačim reklamama i drugim oglasnim prostorima na sajmu, ipak dominira Turska, koja je ove godine čak zakupila cijelu jednu halu te je kao nijedna druga zemlja prisutna oglasima na ITB-u, koji se prostire na 160 tisuća metara četvornih.

 

Turska avio-kompanija Turkish Airlines čak je na ulazu na ITB postavila i originalni batman bolid (automobil) iz filma, tzv. tumbler iz zadnjih filmova o Batmanu, uz koji se nalazi i Toshibin humanoidni robot kao primjer budućnosti za hotelske recepcije.

 

Informacije o bukingu za Tursku iz Njemačke više su negativne nego pozitivne, minus se kreće od 20 do 40 posto u odnosu na ovo doba prošle godine, ali unatoč tome većina njemačkih touroperatora, uključujući i TUI, vjeruje da su čuda moguća te da će buking bolje krenuti u idućim mjesecima. Sami Turci na ITB-u ne pokazuju zabrinutost, ali to što su toliko puno uložili u nastup najbolje govori o njihovoj poziciji, a u sličnoj su i Egipat i Tunis, koji također imaju pad bukinga.

 

Grčki touroperatori na ITB-u ističu kako bi zbog izbjegličke krize ove godine ipak mogli imati manje turista iz Njemačke i drugih zemalja, dok se Talijani i Španci hvale povećanim bukingom i velikim očekivanjima za ovu godinu.

 

Velika tema i trend na ITB-u je i tehnolgija te digitalna transformacija, koja utječe i na turističku industriju mijenjajući odnos ponude i potražnje, pa su tako među jačim izlagačima u tom segmentu Booking.com, HRS i Skypicker, Priceline i drugi online rezervacijski i prodajni sistemi.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.