e-Turizam.com
Interaktina mapa

INTERAKTIVNO: Zemlje u kojima je palo najviše aviona

Aljazeera Balkans donosi pregled zemalja na čijem tlu se desio najveći broj smrtonosnih avionskih nesreća na komercijalnim letovima od 1945. godine.

U protekloj sedmici, najmanje 41 osoba poginula je u padu teretnog aviona ruske proizvodnje na aerodromu u Južnom Sudanu. Letjelica se srušila netom nakon polijetanja iz glavnog južnosudanskog grada Jube.

Ranije je u Rusiji poginulo 224 putnika i članova posade ruskog aviona koji se srušio nad Egiptom.

Ove nedavne katastrofe dolaze nakon niza smrtonosnih avionskih nesreća na komercijalnim letovima u proteklih nekoliko godina – uključujući i misteriozni nestanak malezijskog aviona na letu MH370 u martu 2014. godine i obaranja drugog aviona Malaysia Airlinesa na letu MH17, u julu 2014. godine.

Međutim, ”zapravo nikada nije bilo sigurnije letjeti”, izjavio je Harro Ranter, izvršni direktor Mreže za sigurnost aviosaobraćaja za Tech Insider.

Uzimajući u obzir broj smrtonosnih nesreća od 1950. godine, postoji konstantan trend pada u broju nesreća još od 2000. godine.

Također, nisu sve regije svijeta podjednako pogođene u posljednjih sedamdeset godina.

Donosimo pregled zemalja na čijem tlu se desio najveći broj smrtonosnih avionskih nesreća na komercijalnim letovima od 1945. godine.

Ovi podaci ne uključuju vojne i korporativne letove, kao ni slučajeve otmica, kao što je napad u New Yorku 11. septembra 2001.

Izvor: Aviation Safety Network, Al Jazeera i agencije

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.