e-Turizam.com
e-turizam

Najave iz Turske Dogus grupe: U Zadar ulažu 100 milijuna eura

Turska Dogus grupa u šest je godina poslovanja u Hrvatskoj u turizam uložila 250 milijuna eura, što će se pretvaranjem zgrade zadarske tvornice Maraska u luksuzni hotel i realizacijom drugih ulaganja povećati na više od 350 milijuna eura, doznaje se iz te grupe.

Dogus grupa ukupno će u pretvaranje zgrade zadarske tvornice Maraska u hotel s pet zvjezdica i 120 soba te prateći luksuzni rezidencijalni dio s 80 stanova i komercijalnu zonu s trgovinama, restoranima i cafe barovima, uložiti 80 milijuna eura.

Novi hotel trebao bi biti dovršen 2018. godine, rekao je Hini regionalni direktor Dogus grupe za Hrvatsku i Crnu Goru Burak Baykan, koji otkriva i druge novosti za ovu godinu.

“Ova godina za nas će biti vrlo dinamična. Trenutno pripremamo teren za građevinske radove na novom hotelu u Zadru, koji kreću na jesen, a tijekom ljeta planiramo otvorenje Beach Cluba u D-Marin Dalmaciji u Bibinjama-Sukošanu, koja je prošle godine proglašena najboljom marinom u Hrvatskoj. Beach Club imat će jedinstven koncept i njegovim otvaranjem zaokružit ćemo ulaganje od 25 milijuna eura u D-Marin Dalmaciju”, ističe Baykan.

Najavljuje i da će se nakon ovogodišnje turističke sezone u nautičkom segmentu usmjeriti na obnovu boutique marine D-Marin Borik u Zadru, kako bi razinu usluga bila suklađena s drugim njihovim marinama.

Osim u Bibinjama-Sukošanu, marinu D-Marin Mandalina Dogus grupa ima i u Šibeniku gdje je prošlog ljeta otvorila luksuzni hotel odnosno D-resort Šibenik, kao njihovo, kaže Baykan, prvo greenfield ulaganje u Hrvatskoj.

“Iako je počeo poslovati lani u špici sezone, D-Resort Šibenik premašio je naša prvotna očekivanja te u kratkom vremenu postao prepoznatljiva destinacija za hrvatske i strane goste temeljem čijih je pozitivnih ocjena dobio brojna svjetska priznanja”, kaže Baykan napominjući da za taj resort bilježe jako dobar buking i za predsezonu i za ljetne mjesece.

“Gosti će nam u Šibenik doći iz zemalja regije, ali i Velike Britanije i Rusije, a posebno raduje što će se dio gostiju koji su lani bili u D-Resort Šibeniku vratiti i ove godine. Očekujemo i vrlo uspješnu predsezonu i posezonu u MICE/kongresnom segmentu i već sada imamo potvrde za nekoliko ekskluzivnih događaja”, iznosi Baykan.

Govoreći o poslovanju u Hrvatskoj, Baykan prije svega ističe da Dogus grupa “voli Hrvatsku i vjeruje u njezin potencijal u segmentu pružanja usluga u visokoj kategoriji”, kao i da stalno traži nove prilike za ulaganja.

“Dio naših planova je i dovođenje međunarodnih lanaca restorana u Hrvatsku, a i dalje smo, slijedom ranijih objava, kao drugi najveći dioničar zainteresirani za ACI, odnosno ponudu našeg iskustva i znanja stečenog upravljanjem lancem marina u četiri zemlje, u slučaju da nam država odluči dati veću odgovornost”, poručuje Baykan.

Njihova tvrtka Dogus Croatia u ACI-ju ima dionički udjel od 10,87 posto, što je drugi udjel nakon države koja ima 74,47 posto.

O prihodima u Hrvatskoj naznačio je tek da “u fazi ulaganja, pogotovo u turizmu, ako ste usmjereni na razvoj high-end usluga, nije dobro kratkoročno stavljati naglasak na prihode i dobit”.

Na pitanje kako stoji njihovo poslovanje u Turskoj i Grčkoj, i je li im izbjeglička kriza što poremetila, odgovara da od samog početka te krize Dogus grupa pomno prati situaciju i prilagođava poslovnu strategiju, pogotovo u segmentu turizma.

“Očito je da ove godine možemo očekivati manju potražnju u te dvije zemlje, ali nastavljamo raditi na daljnjem unaprjeđenju kvalitete naših usluga i razvoju novih sadržaja. S druge strane, imamo velika očekivanja od naših hotela i marina u drugim europskim državama”, zaključuje Baykan.

Izvor: hina/zadarski.hr

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.