e-Turizam.com
Bild von StockSnap auf Pixabay

Analiza: Hotelska industrija u Beču

Broj hotela u Beču opada od 2017. godine, ali prosječan broj soba se povećava u kategoriji hotela sa 5 zvjezdica. RevPAR je prešao najnižu tačku.

 

Hotelska industrija u austrijskoj prijestolnici Beču izgubila je oko 8% svojih kreveta od izbijanja pandemije korona virusa, a 16% hotela su “zauvijek zatvorili svoja vrata”.

 

Međutim, hotelska industrija Beča daleko je od talasa bankrota. S obzirom da je veoma veliki broj novih hotela koje su se ponovo otvorili svoja vrata ili će to učiniti u narednim mjesecima, kao što su Hotel Indigo sa 4 zvjezdice (57 soba), Radisson Red sa 4 zvjezdice (179 soba) ili Bassena sa 4 zvjezdice u Beču Donaustadt (198 soba).  

 

Jedna je da je smanjenje broja hotela u glavnom gradu savezne države u 2017. godini počelo godinama prije pandemije. Nakon godina kontinuiranog rasta sa 396 hotela u 2010. na 439 objekata u 2016., broj je od tada pao na 422 u 2019. U 2020. bilo ih je i dalje 411, dok obim nije pao na samo 347 u jesen 2021.

 

Istovremeno je povećan prosječan broj kreveta. U 2010. bilo je 68 soba po hotelu, 2019. već 81, da bi se 2021. povećao na 92. Zanimljivo je da povećanje utiče samo na objekte od hotelske industrije sa 4 zvjezdice naniže. 

U sektoru luksuznog turizma, s druge strane, manji je broj soba: hotel s 5 zvjezdica u Beču imao je u prosjeku 230 soba u 2010. godini, ali sada ima 197. Sektor sa 3 zvjezdice zabilježio je najveći rast sa plus 56% prema u prosjeku 79 soba po objektu. Hotelska industrija s 4 zvjezdice porasla je za 24% sa 84 na 104 sobe od 2010. Godine.

Jedno je vidljivo već početkom 2022. godine: ako više hotela ne napusti tržište, otvaranje 13 novih objekata (od kojih četiri već u novembru i decembru 2021.) trebalo bi ponovo dovesti do povećanja, odnosno na 360 hotela. Sa šest novih hotela, segment sa 4 zvjezdice će doživjeti najveći rast. U hotelskoj industriji sa 5 i 3 zvjezdice, po tri nova hotela obogaćuju bečku hotelsku ponudu.

 

Budući da su nova otvaranja hotela sa 5 zvjezdica kompaktniji objekti (između 77 i 110 soba), nivo prosječnih soba po hotelu će se također pomjeriti. Najveći rast će biti u oblasti sa 2 i 1 zvezdicom, gde brend ekonomskog dizajna Rezidor hotelske grupe “prizeotel” na Glavnom željezničkoj stanici u Beču slavi svoju austrijsku premijeru (294 sobe) i prosečan broj soba po hotelu. u ovoj oblasti od 48 do 52.

 

Da li i kako će sve ovo uticati na RevPAR (prihod po dostupnoj sobi) ostaje da se vidi. Hotelska industrija je doživjela ogromona udarac 2020.godine, ali oporavak tek slijedii. U prvih deset mjeseci 2021. dostigao je 29,80 eura u svim kategorijama. To je bolje nego u istom periodu 2020. (tada je bilo 25,40 eura), ali je ekstremnih 60% ispod vrijednosti iz 2019. godine, odnosno prije pandemije.

 

Samo je hotelska industrija s 5 zvjezdica bila iznad prosječne vrijednosti svih kategorija u prvih 10 mjeseci 2021. sa RevPAR-om od 55,30 eura, područje sa 4 zvjezdice je već bilo ispod sa 27,60 eura. Sektor sa 3 zvjezdice dostigao je 22,20 eura i tako su ga čak premašili hoteli s 2 i 1 zvjezdice, koji su ostvarili RevPAR od 22,90 eura u prvih deset mjeseci 2021.godine.

 

Sve ovo je trenutno stanje i odraz pandemije koja ulazi već u treću godinu. U svakom slučaju, konzultant za turizam i marketing Jasmin Mulahasanović uvjeren je da će se kada pandemija završi, kad god to bude, Beč kao veoma popularna turistička destinacija vratiti svoje turiste, jer potražnja za posjetom prema trenutnim istraživanjima je veoma velika širom svijeta.Jasmin Mulahasanović, MA

On je osoba koja je strastvena u pomaganju ljudima, zajednicama i preduzećima da maksimalno iskoriste tehnologiju i internet marketing. Njegova posvećenost digitalnoj transformaciji kompanija je nepokolebljiva. Uvjeren je da svaka kompanija, bez obzira na veličinu ili industriju, može razviti svoj puni online potencijal.

Njegove višejezične vještine su impresivne: tečno govori engleski, njemački, turski, bosanski, srpski i hrvatski. Ova jezička raznolikost mu omogućava da efikasno radi i komunicira u različitim kulturnim kontekstima. Njegov način rada karakteriše upornost, pouzdanost i ciljno orijentisana timska igra.

Akademsko obrazovanje stekao je na renomiranom austrijskom univerzitetu IMC FH KREMS gdje magistrirao, a diplomirao je na Anadolu univerzitetu u Turskoj. Osim toga, njegovu stručnost potvrđuju i Googleovi certifikati u Google Ads, Google Analytics, Google Cloud i primjeni online marketinške strategije.

U svojoj trenutnoj ulozi radi na digitalnim projektima za različite kompanije, nastojeći maksimalno iskoristiti njihov online potencija u digitalnoj transformacijil. Njegovo veliko znanje, iskustvo i strast prema digitalnim tehnologijama i marketinškim strategijama čine ga nezamjenjivim partnerom svake moderne kompanije koja želi uspjeti u digitalnom svijetu. Vlasnik je konsultantske marketinske agencije Magaza Digital koja je visegodišnji Google Partner za Google oglašivačku mrežu, a nedavno je agencija certificirana kao Google Cloud partner.