e-Turizam.com
Aktivni odmor - e-turizam.com

Studija: Planiranje putovanja u Austriji za 2022. godinu

IMC University of Applied Sciences Krems objavio je rezultate studije o planovima putovanja Austrijanaca za 2022. godinu. Anketu su provele i ocijenile dvije profesorice sa IMC Krems Claudia Bauer-Krösbacher i Larissa Neuburger. Rezultat: Postoji snažna potreba za ciljanijim planiranjem putovanja za one koji odlaze u inostranstvo.

Važno je napomenuti da je period istraživanja nastupio prije početka omikronskog vala (18-15.11.2021.). Anketirano je 1.600 Austrijanaca starijih od 18 godina sa “nepovezanim” kvotama prema starosti, polu i saveznoj državi (za razliku od “povezanih” kvota, ova vrsta studije je sklona sistematskoj pristranosti, ali je manji broj potencijalnih učesnika odbijen).

Povećana želja za putovanjima

Najvažniji rezultati: Odmor/opuštanje i bijeg od svakodnevice su i dalje najvažniji motivi, još uvijek postoji velika neizvjesnost u planiranju (zemlje, itd.). Povrat novca i opcije otkazivanja su veoma važne, turistička agencija kao kanal za rezervaciju i paket aranžmani su opet popularniji, kao i putovanja na velike udaljenosti.

  • Naime, 82,6% Austrijanaca ove godine planira privatno putovanje (prethodna godina: 78,4%).
  • Udio onih koji ne putuju pao je sa 18,2% na 15,2%, a onih koji su potpuno odbili putovanja sa 3,4% na 2,2%.
  • 16,5% (prethodne godine 22,6%) ove godine želi samo domaća putovanja
  • Samo 12,8% (prethodne godine 11,6%) odlazi u inostranstvo,
  • Ove godine 53,2% (prethodne godine 44,2%) željelo bi da ide na privatna putovanja kako u Njemačku tako i u inostranstvo.

Italija vodi ispred Hrvatske, Španija pobjeđuje najjače

Top 5 turističkih destinacija su i dalje

  • Italija (58,1% ove godine, 52,4% prethodne godine),
  • Hrvatska (45,8%, 39,5% u prethodnoj godini),
  • Njemačka (42,1%, 37,6% u prethodnoj godini),
  • Grčka ( 39,6%, prethodne godine 37,5%) i
  • Španije (38,6%, prethodne godine 28,5%). 

Sa plusom većim od 10%, Španija je zabilježila relativno najveći rast u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o najpopularnijim vrstama putovanja, boravak na plaži ili kupanje (65%, prethodne godine 58,9%) i dalje prednjači ispred gradskih odmora (47,1%, prethodne godine 40,9%). Wellness odmor (34,8%, prethodne godine 27,7%) potisnuo je prijatelje i rođake (32,2%, prethodne godine 34,2%) sa trećeg mjesta.

Najveća potražnja će biti u mjesecu augustu

Prema sadašnjem planiranju, najprometniji mjesec ove godine je ponovo avgust (prošle godine je bio septembar). Automobili i avioni su najpopularnije prevozno sredstvo. No, dok su putnički automobili mogli porasti u odnosu na prethodnu godinu (sa 72,3% na 76,6%), avioni (sa 58,0% na 53,5% u odnosu na vozove (sa 26,7% na 30,8%)).

Zanimljiv je razvoj booking kanala. Dok platforme za rezervacije (sa 59,4% prošle godine na 56,5% ove godine) i direktne rezervacije (sa 49,2% na 48,9% ove godine) ostaju na vrhu, ali izvjesno da gube, potražnja za turističkim agencijama snažno će porasti, odnosno za 32,1% u prethodnoj godini godine na 41,9% ove godine.

Budžet putovanja ostaje manje-više nepromijenjen (medijan: 3.000 €), pri čemu znatno više (62,7%) želi potrošiti do 2.000 € na svoj glavni odmor nego prethodne godine (56%).

Izvor: e-Turizam.com, Agencije

Jasmin Mulahasanović, MA

On je osoba koja je strastvena u pomaganju ljudima, zajednicama i preduzećima da maksimalno iskoriste tehnologiju i internet marketing. Njegova posvećenost digitalnoj transformaciji kompanija je nepokolebljiva. Uvjeren je da svaka kompanija, bez obzira na veličinu ili industriju, može razviti svoj puni online potencijal.

Njegove višejezične vještine su impresivne: tečno govori engleski, njemački, turski, bosanski, srpski i hrvatski. Ova jezička raznolikost mu omogućava da efikasno radi i komunicira u različitim kulturnim kontekstima. Njegov način rada karakteriše upornost, pouzdanost i ciljno orijentisana timska igra.

Akademsko obrazovanje stekao je na renomiranom austrijskom univerzitetu IMC FH KREMS gdje magistrirao, a diplomirao je na Anadolu univerzitetu u Turskoj. Osim toga, njegovu stručnost potvrđuju i Googleovi certifikati u Google Ads, Google Analytics, Google Cloud i primjeni online marketinške strategije.

U svojoj trenutnoj ulozi radi na digitalnim projektima za različite kompanije, nastojeći maksimalno iskoristiti njihov online potencija u digitalnoj transformacijil. Njegovo veliko znanje, iskustvo i strast prema digitalnim tehnologijama i marketinškim strategijama čine ga nezamjenjivim partnerom svake moderne kompanije koja želi uspjeti u digitalnom svijetu. Vlasnik je konsultantske marketinske agencije Magaza Digital koja je visegodišnji Google Partner za Google oglašivačku mrežu, a nedavno je agencija certificirana kao Google Cloud partner.