e-Turizam.com
Buroj-Ozone-Sarajevo

Bosanski Dubai: Buroj Ozone među najpopularnijim turističkim atrakcijama na svijetu

Turistički grad “Buroj Ozone” u općini Trnovo, težak 4,5 milijardi KM, našao se na listi zemalja koje postaju masovno turističko utočište, piše britanski Daily Mail

Buroj Ozone će uključivati hiljade domova, nekoliko hotela, tržnih centara i bolnica, što ga svrstava u sam vrh luksuznih turističkih destinacija. Daily Mail napominje da BiH nije jedina zemlja koja se može pohvaliti izgradnjom turističkog raja.

Usavršiti turističko odredište i postati magnet za turiste nije nimalo lagan posao. To se najbolje ogleda u Las Vegasu, Dubaiju i Cancunu, koji su među najomiljenijim turističkim destinacijama, a zanimljivo je da je prije 100 godina na njihovom mjestu stajao samo pijesak.

 

Las Vegas, SAD

Las vegas

Las Vegas je osnovan 1905. godine, a 24 godine kasnije, kada je savezna država Nevada legalizovala kockanje, grad je postao top destinacija za kockare iz cijelog svijeta. Raspolaže restoranima prve klase, hotelima s pet zvjezdica te nudi sve vrste zabave osobama od 3 do 93 godine.

 

Canun, Meksiko

Cancun Mexico

Meksički Canun jedna je od najmodernijih turističkih destinacija na svijetu u ovom trenutku. Tamo možete sresti poznati ličnosto kao što su Selena Gomez, Adam Sandler i Seth Rogen. No, prije 45 godina na mjestu gdje se grad sada nalazi stajao je samo pijesak. Meksička vlada uložila je veliku sumu novca kako bi izgradila nekoliko hotela i napravila globalnu turističku destinaciju. Trenutno Canun ima preko 200 hotela, a čak je i domaćin konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

 

Benidrom, Španija

Benidorm

Benidrom je jedan od najuspješnijih turističkih destinacija u Španiji. Do 1950-tih bio je malo ribarsko mjesto na zapadnom Mediteranu. Nakon što je ribarska industrija počela da se gasi, vlada Španije je odlučila da ga pretvori u mjesto za odmor. Od tada je postao turistička destinacija za milione turista.

 

Baia, Italija

baia

Ranih 1990-tih Baia u uvali Napulja sagrađen je da privuče bogate turiste iz okoline Rima prije skoro dvije hiljade godina. Zbog vulkana Baia je postepeno nestajao pod vodom, a neki od ostataka i sada se mogu vidjeti na kopnu. Grad je jedno vrijeme bio pust zbog malarije.

 

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

dubai

U ranim 1990-im Dubai je bio važna luka za trgovinu s Iranom, ali to nije bilo sve. Otkrićem nafte 1960. postao je odredište za globalne kompanije. Do prije trideset godina Dubai je bio pustinja, a za samo nekoliko godina bilježi rast i tako postaje jedan od glavnih komercijalnih čvorišta i turističkih destinacija u regiji. Raspolaže sa preko 70 turističkih centara, što ga čini sedmim najposjećenijim gradom na svijetu.

 

Faktor/Daily Mail/e-Turizam.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.