e-Turizam.com
Jajce

Turisti se vraćaju u “bosansku Veneciju”

Grad Jajce je zbog bogate historije oduvijek privlačio brojne turiste iz cijelog svijeta, a prema riječima direktora Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Huse Hadžića, ove godine ih je bilo 100.000.

 

Jajce 2015 ljeto

 

“Zadovoljni smo posjetom turista, a iz godine u godinu ih je sve više. Najviše ih dolazi iz naše zemlje, potom Slovenije, Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske, a u posljednje vrijeme sve ih je više i iz Srbije, Crne Gore i Poljske”, ističe Hadžić.

aa_picture_20150905_6216381_high

 

Dodaje da za cilj imaju dostići predratni nivo posjeta kada je Jajce godišnje posjećivalo više od 250.000 turista, pa je grad s pravom nosio epitete kontinentalni Dubrovnik, bosanska Venecija, grad kamena, svjetlosti i vode, muzej pod vedrim nebom…

Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine, a osnovao ga je Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350.-1416.) hrvatski ban, veliki vojvoda bosanski i herceg splitski.

aa_picture_20150905_6216375_high

U 15. vijeku Jajce prelazi u vlast bosanske kraljevske porodice Kotromanić, a ovdje se 1461. godine krunisao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Grad je često mijenjao vladare, a tvrđava Jajce je posljednja koja je pala u ruke Osmanlija 1527. godine. Tursku upravu je 1878. godine zamijenila Austrougarska. Također važno je napomenuti da je upravo u ovom gradu tokom Drugog svjetskog rata osnovana Titova Jugoslavija.

 

Iako se Jace u pisanim izvorima spominje tek u 14. vijeku, arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada ukazuju da su ljudi na ovim prostorima živjeli još prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, kako u samom gradu, tako i u njegovoj okolini. U te nalaze spadaju i Hram boga Mitre i nekropole iz 4. vijeka.

Jajce 2015

Inače turizam u ovom bosanskom gradu se intenzivnije razvija krajem 19. vijeka, pa je 1897. godine izgrađen hotel Grand, jedan od prva četri hotela izgrađena u BiH, a zanimljivo je da je Jajce 1984. proglašeno za najuređenije turističko mjesto u bivšoj Jugoslaviji.

Od 28 nacionalna spomenika kulture koliko ih ima u Jajcu, Hadžić kaže da turiste najviše impresioniraju vodenice na rijeci Plivi, džamija Esme Sultanije, tvrđava i vodopad koji je sa svojih 25 metara šesti po veličini u svijetu i unikatan zbog položaja u centru grada.

Jajce 2015 vece

 

Ne treba zaboraviti ni podzemnu crkvu koju je narod prozvao katakombe, koja se može posjetiti u svako doba dana i noći. Podzemnu grobnu crkvu dao je oko 1410. godine za sebe i svoju porodicu sagraditi osnivač grada Jajca Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Crkva se sastoji od dvije etaže izgrađene u živoj stijeni, a u stijenu isklesane grobnice govore o namjeni ove crkve. Na ulazu u crkvu nalazi se nedovršena kompozicija koja predstavlja Hrvoja Vukčića Hrvatinića i njegovu ženu Jelenu Nelipić.

Iako nedovršena, ova crkva spada u najznačajnije spomenike kulture te vrste u Evropi.

Izvor: klix/Agencije/e-turizam.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.