e-Turizam.com

Qantas Airlines testirao najduži svjetski non-stop let

Tokom prošlog vikenda, Qantas Airlines je obavio istraživački let kako bi testirao ljudske granice na ultra dugom komercijalnom letu.
Probni let uključivao je Boeing 787-9 Dreamliner koji je letio iz New Yorka za Sydney s 50 putnika na ruti dužine 16 400 kilometara za 19 i po sati.


Ako se istraživanje pokaže uspješnim, Qantas se nada da će do 2022. početi s direktnim letovima iz Sydneya, Melbourna i Brisbanea do New Yorka i Londona.


Danas je let Singapore Airlinesa koji povezuje grad-državu s Newark International Airport najduži komercijalni let na svijetu, u oba smisla i udaljenosti i vremena.


Putovanje je dugo 16.700 kilometara i traje nešto manje od 19 sati. Ruta je ranije bila u funkciji sa četveromotornim motorom A340-500, ali na kraju je dodata jer je postala neisplativa zbog rasta cijena goriva.


Na kraju je predstavljen novim Airbusom A350-900 sa efikasnim gorivom i ultra dugim dometom. Postoji mnogo načina za mjerenje najdužih letova na svijetu s faktorima kao što su jaki vjetrovi koji imaju veliki utjecaj na dužinu vremena u kojem se avion zadržava u zraku. Kao rezultat toga, tvrdnje o najdužim komercijalnim letovima uvijek su se pokazale kontroverznim.


Sljedeća infografija daje pregled najdužih letova i pokazuje kako je nova ruta Singapore Airlinesa nesporno najduža na svijetu.

Infographic: The World's Longest Non-Stop Flights | Statista You will find more infographics at Statista

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.