e-Turizam.com
Edita Đapo, ministrica turizma FBiH

Ministrica Edita Đapo: Napravit ćemo velike promjene u turizmu!

 Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, prije mjesec i po imenovana je na tu poziciju. U razgovoru za “Dnevni avaz” osvrnula se na stanje koje je zatekla i najavila brojne aktivnosti u svom radu, ali i promjene koje će, kako najavljuje, znatno doprinijeti razvoju turizma u našoj zemlji.

 

Nesređeno stanje

– Prvi izazov s kojim sam se suočila je jedno nesređeno opće stanje u Ministarstvu. Na samom startu od rukovodećih službenika sam informirana da se gotovo dvije godine ništa nije radilo. Zatekao me je veliki broj neriješenih zahtjeva, tužbi, neplaćenih obaveza, projekata koje će zbog nepoduzimanja potrebnih aktivnosti propasti, a rokovi za njihovu realizaciju istječu. Kada se još tome doda materijalna i kadrovska neopremljenost Ministarstva, prvi ozbiljan problem jeste konsolidacija uspostavljanja radne discipline, sustizanje rješavanja neriješenih predmeta kako bi se postigla ažurnost u obavljanju redovnih poslova – kaže Đapo.

Potcrtavajući da je Vlada FBiH odlučila donijeti novi zakon o turizmu, najavljuje i da će struktura, način i djelovanje svih subjekata u oblasti turizma proći kroz korjenite promjene kako bi turizam u BiH konačno postao perspektivna i razvojna grana od koje će cjelokupna zajednica, a prvenstveno lokalna, imati ekonomske koristi.

– Početkom jula 2014. je presudom Ustavnog suda FBiH Zakon o turističkim zajednicama proglašen neustavnim i u roku od šest mjeseci trebalo je donijeti novi. Rok nije ispoštovan, što znači da je jedan od najozbiljnijih zadataka uspostava pravnih okvira u kojima će se regulirati oblast turizma. Reforma će omogućiti lokalnim zajednicama da razvijaju, promoviraju i brendiraju svoje podneblje na efektivan način – ističe Đapo.

Podsjeća da je BiH mala, ekonomski slabo razvijena zemlja, koja ne može konkurirati velikim turističkim silama koje raspolažu luksuznim hotelima, odličnom gastroponudom, dugom tradicijom ugošćavanja stranih turista.

– Zbog toga je potrebno razviti komparativne prednosti za određene grane turizma kao što su zdravstveni, banjski, konferencijski, planinski, sportski, lovni i ribolovni te eko-turizam. Također, konkurentne discipline moraju biti okrenute i na razvoj domaćeg turizmu. Tu bi se s malim pomacima, recimo ski-kartom koja bi važila na Jahorini, Igmanu i Bjelašnici, mogla osigurati bolja posjećenost olimpijskih planina u vrijeme ski-sezone. Treba raditi i na organizaciji i otvaranju omladinskih kampova za vrijeme ljetnog raspusta i specifičnih kolonija koje bi privukle određene jasno definirane grupe turista – ocijenila je Đapo.

 

Potrebna saradnja

Posebno napominje potrebu međuentitetske saradnje u ovoj oblasti u BiH.

– Ne možete jednu rijeku koja protječe kroz BiH podijeliti, ona mora biti zaštićena cijelim svojim tokom. Ne možemo rijeku u jednom entitetu zagađivati, a u drugom poribljavati. Također, i aktivnosti na zaštiti zraka, vode i zemljišta moraju biti koordinirane, provedene zajedničkom akcijom u interesu svakog građanina BiH. Jer, najvrednije naslijeđe koje možemo ostaviti svojoj djeci, a i na kojem nam zavidi napredna Evropa, je pitka voda i netaknuta priroda – zaključuje Đapo.

 

Kreativnost mladih koji vode turističke agencije

– U ovom kratkom vremenu susrela sam se s mladim ljudima koji vode turističke agencije i zadivljena sam njihovom kreativnošću. S malo sredstava uspjeli su ispromovirati svoju lokalnu zajednicu i organizirati ponudu po čemu su postali prepoznatljivi – ističe Đapo.
Turista mora znati šta mu se pruža

Đapo navodi i da je tržište turizma u našoj zemlji poprilično arhaično jer nemamo jasno definiranih lokacija, izuzev Međugorja, kao destinacije vjerskog turizma.

– Turistu treba informirati o onome šta mu se pruža. Ponuda turoperatora mora biti prilagođena grupi koja dolazi. Recimo, mladi ljudi žele vidjeti bogato kulturno-historijsko naslijeđe, okušati se u adrenalinskim sportovima i imati dobar večernji provod, dok stariji gosti žele užitak u prirodi i dobru kuhinju. Moramo iskoristiti ogromni potencijal koji imamo kako bismo doprinijeli rastu bh. ekonomije, omogućavanju otvaranja većeg broja radnih mjesta, očuvanju tradicije, naše kulturne baštine i svih prirodnih ljepota – dodaje Đapo.

A.NUHANOVIĆ

Turizam u Bosni i Hercegovini

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.