e-Turizam.com
Turizam Španija

Pandemija koronavirusa u Španiji koštala turizam više od 15 milijardi eura

Statistički podaci državnih institucija u Španiji otkrivaju da je pandemija izazvana korona virusom u zemlji koštala ključni turistički sektor više od 15 milijardi eura u posljednja dva mjeseca.

 

Brojke koje je objavila španska zvanična statistička agencija pokazuju da je u maju 2020 broj turističkih dolazaka iznosio nula. Isto se desilo i u aprilu, nakon što je Španija zatvorila granice od sredine marta do 21. juna u borbi protiv širenja COVID-19, što se nije desilo nikad u novijoj povijesti ove zemlje.

 

U aprilu i maju 2019 godine, 15 miliona turista prosječno je potrošilo više od 1.000 eura po osobi.

 

Turizam u Španiji  je jedan od ključnih sektora i daje veliki doprinos nacionalnom ekonomskom životu, doprinoseći sa oko 11 % od ukupnog BDP-a.  Još od 1960-ih i 1970-ih godina, ta zemlja je bila popularna destinacija za ljetovanje, posebno sa velikim brojem turista iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Beneluksa, pa je zbog toga Španija po posjećenosti druga turistička destinacija u svijetu. 

 

Vlasti u Španiji se nadaju da će spasiti ono što je ostalo od ljetne sezone ohrabrujući strane i domaće turiste da posjete zemlju, prenose agencije.

Izvor: Agencije

Foto: ddzphotoPixabay

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.