e-Turizam.com
EU ukinula restrikcije za Zapadni Balkan

Oficijelno: Građanima Srbije i Crne Gore odobren, a građanima BiH zabranjen ulaz u EU

Evropska komisija,  danas je odlučila da objavi preporuku po kojoj će građani 15 zemalja moći slobodno putovati u države članice EU. Na spisku nema Bosne i Hercegovine.

Ovo neće utjecati na putovanja građana Bosne i Hercegovine koji imaju boravišnu ili radnu dozvolu u nekoj od članica Evropske unije.

Isto tako ovo neće utjecati na putovanje građana Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, jer ova država nije u Šengen zoni, a ranije je hrvatski ministar policije Davor Božinović poručio da će ta država otvoriti granice bez ograničenja za građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na odluku EU.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da će Hrvatska popisu od 15 zemalja dodati i Bosnu i Hercegovinu, jer je ” takozvani uvoz virusa iz te zemlje manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatskog turizma i ekonomije u cijelosti”.

Kako je i ranije objavljeno, listu trećih zemalja čiji će državljani moći ulaziti u Evropsku uniju čine Ruanda, Srbija, Alžir, Maroko, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Novi Zeland, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Kina, za razliku od ostalih zemalja, ima uslov da odobri recipročnu dozvolu za građane EU.

Državljani zemalja Evropskog jedinstvenog ekonomskog prostora moći će putovati u EU, a riječ je o građanima Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Islanda i Lihtenšajna.

Spisak odobrenih zemalja ne garantuje da njihovi državljani po ulasku u EU neće morati ići u karantin ili imati neki drugi tip izolacije, što uređuje svaka članica Evropske unije.

Građanima Rusije, Brazila i SAD-a u cijelosti je zabranjen ulaz u Evropsku uniju.

S obzirom na to da je riječ o preporuci, svaka država članica Evropske unije može odbaciti ili revidirati spisak i zabraniti ili odobriti ulaz državljanima “odabranih zemalja”, ali i dopustiti ulazak državljanima zemalja koje nisu na spisku, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Građanima BiH nije eksplicitno zabranjen ulazak u Evropsku uniju kao što je to slučaj za gore navedene države.

Međutim, takav potez, kažu iz Evropske komisije, može izazvati diplomatske probleme unutar EU te podizanje granica unutar Šengena. Isto tako, ovo je malo vjerovatno jer su države članice provele puno vremena dogovarajući jedinstven stav.

Spisak zemalja u preporuci može se mijenjati svake dvije sedmice jer će u tom vremenskom roku spisak biti preispitivan i eventualno mijenjan.

Ovo je još jedna od čudnih odluka Evropske komisije, uzimajući u obzir da je dopušteno putovanje građanima Italije, Španije koji su žarište korona virus pandemije na evropskom kontinentu, i građanima Srbije koja u posljednjoj sedmici ima veliko žarište virusa u Novom Pazaru, Tutinu, a zabranjen je ulaz građanima Bosne i Hercegovine koja ima samo 4 teško obeljela u posljednjoj sedmici po riječima prof.dr. Almire Hadžović-Džuvo, koja je redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.