e-Turizam.com
Nacionalni park Sutjeska

Turistički operateri i novinarka iz Finske otkrivaju magiju turizma u Bosni i Hercegovini

Dva turistička operatera i i turistička blogerica i novinarka iz Finske, posjetili su ove sedmice Bosnu i Hercegovinu (BiH) i istražili neke od staza Via Dinarice, kako bi informirali finske turiste o ovoj destinaciji i pripremili im atraktivnu turističku ponudu. Koridor Via Dinarice čine tri staze – zelena, plava i bijela. Zelena staza Via Dinarice prati unutrašnji dio Dinarida i pretežno obuhvata šumski pojas, plava se nalazi na primorskim Dinaridima sa kojih se pruža veličanstven pogled na Jadransko more, dok bijela staza prati vrhove Dinarida, koji su pretežno krševiti i na kojima se veliki broj dana zadržava snijeg. Tokom petodnevnog putovanja, grupa iz Finske imala je priliku da istraži Via Dinaricu, kao destinaciju koju tek treba da otkriju brojni planinari i biciklisti. Tokom tog avanturističkog putovanja, pronašli su igralište za aktivne putnike na Via Dinarici: uzbudljive staze, nevjerovatne vidike, raznobojno divlje cvijeće i kulturu gostoljubivosti.

“Mislim da je Bosna i Hercegovina jedinstvena. Nigdje  na svijetu ne postoji nešto takvo, to je fantastično. Ja mislim da bi mnogi ljudi i zemlje željeli da to imaju, ali ne mogu. To je najnevjerovatnija staza za pješačenje na svijetu. To je destinacija na kojoj nije bilo mnogo ljudi, a to je važno za nas Fince. To mjesto je kao veoma dobro čuvana  (turistička) tajna, a to nas privlači”, rekla je Marinnella “Nella” Himari, turistička blogerica i novinarka iz Finske. Ona piše priče o Via Dinarici na svom turistička blogu u najvažnijim turističkim magazinima u Finskoj. U Bosni i Hercegovini je već treći put, i nešto je stalno privlači da se ponovo vrati: “Ne znam šta je to tako čarobno u Bosni i Hercegovini, ali tu postoji nešto što nema toliko zemalja, (…) i zato se stalno vraćam ovdje.”

Finski turistički operateri i turistička blogerica prošetali su Dinaridima – još neotkrivenim od strane turista i vidjeli spektakularne krečnjačke vrhove i pećine. Iskusili su divljinu Nacionalnog parka Sutjeska, zapanjujuće područje koje se nalazi u srcu Dinarskih Alpa i posjetili Perućicu, jednu od posljednjih preostalih prašuma u Evropi. Posjetili su selo Lukomir na olimpijskoj planini Bjelašnici, vozili bicikla oko glečerskog jezera na Blidinju, prošetali preko Starog mosta u Mostaru, učestvovali u raftingu na smaragdnim vodama rijeke Neretve i posjetili Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Ovi turistički eksperti iz Finske smatraju da su kulturna baština, historijske znamenitosti, prekrasna priroda i pristupačne cijene ključne stvari koje bi privukle finske turiste u Bosnu i Hercegovinu.

„Organizovao sam mnogo putovanja i turističkih planinarskih tura širom svijeta, ali sam bio veoma uzbuđen kad sam vidio slike i čuo za Via Dinaricu. To je definitivno turistička destinacija svjetske klase za planinarenje i pješačenje“, izjavio je Mikka Ukkonen, predstavnik finskog tour operatera Mandala Travel. On planira dovesti turiste iz Finske na staze Via Dinarice: „Naš plan je da ponudimo više tura na Balkanu, gdje  možemo ponuditi aktivni turizam uz penjačke ture u blizini glavnih kulturnih atrakcija na Via Dinarici. Smatram da je ono što može privući finske turiste: netaknuta priroda, jedinstvena kultura gostoljubivosti, dobra hrana, vrlo dobri domaćini i mjesta bez masovnog turizma, (…) tako da imate osećaj kao da ste istraživač neotkrivenih predjela“.

„Mislim da postoji mnogo različitih stvari koje treba vidjeti (na Via Dinarici). U Finskoj nemamo planine, a u Bosni i Hercegovini postoje veliki planinski masivi, gotovo netaknuta priroda, čiste rijeke, dobre prilike za ribolov, rafting, vožnju kanuom, penjanje, planinarenje i obilje kulturnih i historijskih atrakcija širom zemlje,“ rekao je Tatu Kullberg, predstavnik finskog tour operatera Aventura, i dodao: „Balkan je još uvijek nepoznata (turistička) destinacija, ali mislim da postoji interes za Balkan, koji postaje sve popularnija destinacija za turiste“.

Ova posjeta turističkih operatera i turističke blogerice iz Finske organizovana je u okviru projekta “Via Dinarica – Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast”, koji ima za cilj razvoj potencijala i promociju dinarskog koridora. Projekat je osmišljen s ciljem da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti u Bosni i Hercegovini, putem afirmacije Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije, kao i da poveća konkurentnost Bosne i Hercegovine u oblasti turizma u prirodi. Realizacijom projekta nastoji se podržati proces uspostavljanja koridora Via Dinarica kao turističkog proizvoda koji nudi održivu egzistenciju širokom spektru subjekata u lokalnim zajednicama koje se nalaze na području koridora.

„Dolazak finskih turoperatora je korak ka proširenju tržišta Via Dinarice kao međunarodne  destinacije za avanturistički i turizam u prirodi. Pored toga, ovo putovanje i medijska posjeta je prilika da se lokalne turističke agencije, s mrežom drugih pružatelja usluga u BiH, povežu s međunarodnim turističkim operatorima i novinarima kako bi promovirali Via Dinaricu kao turističku destinaciju. Veoma je ohrabrujuće što su inicijalne povratne informacije koje smo dobili od finskih turističkih operatera i novinarke  izuzetno pozitivni“, rekla je Božena Kaltak, voditeljica projekta Via Dinarica.

Via Dinarica je inicijativa Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) i provodi se uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnog Ministarstva turizma i okoliša i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Izvor: ba.undp.org

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.