e-Turizam.com

VIDEO: Mostar domaćin Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva

Mostar lagano obuzima cliff diving groznica

U Mostaru je sve u znaku predstojećeg takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Pripreme su okončane, skakači su stigli, i sada se već odbrojavaju sati do spektakla na Starom mostu, koji počinje u 13 sati u subotu 16. septembra.

Mostar lagano obuzima cliff diving groznica. O takmičenju se priča posvuda – kako u kafićima i na ulicama, tako i na društvenim mrežama. Potražnja za smještajem ovog vikenda je znatno povećana, i očekuje se dolazak velikog broja gledalaca iz drugih gradova BiH.

Najbolji svjetski skakači i skakačice su već izveli prve skokove i imali susret s Neretvom, zbog čije jake riječne struje i hladne vode za Stari most kažu da je jedna od najtežih lokacija u prvenstvu.

Nakon treninga smo ih pitali o njihovim očekivanjima od takmičenja u Mostaru.

„Jako sam uzbuđena što sam ponovo ovdje u Mostaru, gdje su skokovi tako važan dio kulture. Ove godine se borim za titulu i dobrim nastupom ovdje mogla bih je zapečatiti,” kaže aktuelna prvakinja Rhiannan Iffland.

Prvenstvo muškaraca nikada nije bilo neizvjesnije. Mostar je pretposljednja stanica sezone i ishod ovog takmičenja mogao bi presuditi ko će ponijeti krunu prvaka.

„Nadam se da ću to biti ja, ali vidjećemo šta će se desiti,” kaže Blake Aldridge, vodeći u prvenstvu.

„Borba za titulu nikada nije bila ovako izjednačena,” smatra aktuelni prvak Gary Hunt.

Heroj Mostaraca, Orlando Duque, će pokušati da na svom ‘domaćem terenu’ ostvari dobar rezultat i vrati se u utrku za titulu: „Neće biti lako, svi skaču jako dobro, ali mislim da imam šansu. Ništa nije gotovo dok se ne izvede i posljednji skok.”

Tradicija prvenstva nalaže da skakači prije takmičenja obave izvlačenje startnih pozicija. U Mostaru im je u tome pomogao daroviti mostarski mađioničar Danijel Rakić, a oni će svoju čaroliju prikazati u subotu na Starom mostu.

U grad na Neretvi stigao je i popularni hip hop dvojac Helem Nejse. Oni su u svom karakterističnom stilu pozvali gledaoce na takmičenje u subotu, te najavili svoj nastup navečer istog dana na trgu ispred cafea Marshall u srcu Starog grada, gdje će uz njih biti i tuzlanski reper Frenkie.

Gledajte direktan prenos takmičenja u Mostaru

Finale takmičenja će biti prenošeno UŽIVO 16. septembra od 14:30h na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Izvor: redbull.com

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.