Prezentiran budući izgled Međunarodnog aerodroma Tuzla. Višemilionska investicija za razvoj turizma

Prezentiran budući izgled Međunarodnog aerodroma Tuzla. Višemilionska investicija za razvoj turizma

Idejna rješenja proširenja zgrade terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) i zgrade za Graničnu policiju i Upravu za indirektno oporezivanje prezentirana su danas na ovom aerodromu.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović najavio je na današnjoj konferenciji za medije da bi rekonstrukcijom i nadogradnjom putničkog terminala MAT-a u narednoj godini ovaj aerodrom trebao opsluživati više od 500.000 putnika.

Po njegovim riječima investicija za proširenje i rekonstrukciju putničkog terminala iznosi oko četiri i po miliona KM, napomenuvši će 50 posto sredstava osigurati MAT kroz kreditna sredstva, a 50 posto potraživat će se od budžeta TK-a i FBiH.

Dodao je da se očekuje ispunjenje plana rada za 2016.godinu, odnosno bit će prevezeno 305.000 putnika.

– Povećan broja putnika i nove aktovnosti na MAT-a zahtijeva i proširenje kapaciteta i posebne uvjete, istakao je premijer TK, Bego Gutić, dodavši da će kantonalna vlada u budžetu za narednu godinu planirati sredstva za ovaj aerodrom.

tuzla-aerodrom-wizz-air

– Ohrabruju nas najave da Uprava za indirektno oporezivanje planira izgradnju kapitalnog objekta u vrijednosti od 2 miliona KM u kojem će biti smještene sve potrebne službe za rad na tuzlanskom aerodromu, koji je i granični prijelaz – rekao je Gutić.

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla trenutno se obavlja prevoz putnika na deset destinacija, a od marta naredne godine bit će uspostavljeno još šest novih linija, što će u konačnici činiti blizu 40 letova sedmično.