e-Turizam.com

Prezentiran budući izgled Međunarodnog aerodroma Tuzla. Višemilionska investicija za razvoj turizma

Idejna rješenja proširenja zgrade terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) i zgrade za Graničnu policiju i Upravu za indirektno oporezivanje prezentirana su danas na ovom aerodromu.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović najavio je na današnjoj konferenciji za medije da bi rekonstrukcijom i nadogradnjom putničkog terminala MAT-a u narednoj godini ovaj aerodrom trebao opsluživati više od 500.000 putnika.

Po njegovim riječima investicija za proširenje i rekonstrukciju putničkog terminala iznosi oko četiri i po miliona KM, napomenuvši će 50 posto sredstava osigurati MAT kroz kreditna sredstva, a 50 posto potraživat će se od budžeta TK-a i FBiH.

Dodao je da se očekuje ispunjenje plana rada za 2016.godinu, odnosno bit će prevezeno 305.000 putnika.

– Povećan broja putnika i nove aktovnosti na MAT-a zahtijeva i proširenje kapaciteta i posebne uvjete, istakao je premijer TK, Bego Gutić, dodavši da će kantonalna vlada u budžetu za narednu godinu planirati sredstva za ovaj aerodrom.

tuzla-aerodrom-wizz-air

– Ohrabruju nas najave da Uprava za indirektno oporezivanje planira izgradnju kapitalnog objekta u vrijednosti od 2 miliona KM u kojem će biti smještene sve potrebne službe za rad na tuzlanskom aerodromu, koji je i granični prijelaz – rekao je Gutić.

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla trenutno se obavlja prevoz putnika na deset destinacija, a od marta naredne godine bit će uspostavljeno još šest novih linija, što će u konačnici činiti blizu 40 letova sedmično.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.