e-Turizam.com
Sarajevo turisti

EKSPLOZIVNI RAST TURIZMA: Sarajevo je među deset najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu!

Predstavnici francuskih kompanija iz Klaster Montagnea, koje je predvodio ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson, prezentirali su jučer premijeru KS-a Elmedinu Konakoviću te ministrima privrede i finansija Muharemu Šabiću i Jasminu Halebiću Finalni izvještaj, odnosno pripremni dokument o razvojnom planu olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman, u okviru priprema za održavanje EYOF-a 2019.

Prije prezentacije ambasador Rousson je naglasio da mu je zadovoljstvo posredovati u ovoj vrsti saradnje za koju želi da uspije, jer će zahvaljujući njoj moći poslati poruku francuskim poslovnim ljudima da KS nudi uvjete za povoljno investiranje, ali i stanovnicima da ga posjete.

Finalni izvještaj posvećen razvoju Bjelašnice i Igmana sa presjekom trenutnog stanja te mjerama i preporukama za unapređenje neophodnih sadržaja izradile su francuske kompanije OREX Loisirs, Egis International i CNA-MO u okviru podrške i pomoći Vlade Francuske BiH, odnosno Sarajevu i Istočnom Sarajevu u organizaciji predstojećeg zimskog Festivala Evropskih olimpijskih igara za mlade. Premijer Konaković je istakao kako Bjelašnica i Igman u radu aktuelne Vlade KS-a imaju posebno mjesto i prioritet iz opštih ekonomskih, a ne samo turističkih razloga. “Analizama svjetskih turističkih organizacija i agencija Sarajevo je među deset najbrže rastućih turističkih destinacija po broju turista. Iz toga razloga, Vlada čini sve da se ovaj trend nastavi i dodatno unaprijedi, a to ćemo sigurno moći postići zahvaljujući i ovom dokumentu koji će nam poslužiti za izradu naših strategija i planova razvoja”, kazao je Konaković.

Ministri Šabić i Halebić upoznali su goste iz Francuske sa projektima koje kantonalna Vlada provodi, kako i sa onima koje tek namjerava provesti i u narednoj budžetskoj godini, odnosno do održavanja Zimske evropske olimpijade mladih. Dva primjerka printane verzije Studije namijenjene poboljšanju performansi planinske turističke ekonomije KS-a, odnosno Finalnog izvještaja Bjelašnica-Igman službeno su danas predate premijeru Konakoviću. Nakon današnje prezentacije, najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između KS-a i Klaster Montagnea koje će biti upriličeno početkom decembra i time zvanično potvrđena dosadašnja odlična saradnja.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.