e-Turizam.com

Sheikh Mohammed bin Saqr al Qasimi: Sunnyland je tek početak naših investicija u turizam Bosne i Hercegovine

Zabavni park Sunnyland samo je prva faza investicije koja je od velikog značaja ne samo za Sarajevo već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, kaže Sheikh Mohammed bin Saqr al Qasimi, direktor kompanije Emirates d.o.o.
U intervjuu za BiznisInfo pojašnjava svoju poslovnu filozofiju i najavljuje nove investicije u Sarajevu i okolini.

-Građani Bosne i Hercegovine moraju biti svjesni da im je Bog podario jednu od najljepših zemalja na svijetu. Tako da je ispravno pitanje koje bi jedan investitor sebi trebao postaviti zapravo Zašto ne investirati u BiH, veli al Qasimi.

Dodaje da se za ulaganje na Trebeviću odlučio jer se odatle pruža izuzetan pogled na Sarajevo. Odluka da tu gradi pala je nakon što je tuda prolazio sa jednim prijateljem iz BiH.

-Prolazili smo pored jedne napuštene zgrade i ja sam mu rekao da stane. Začudio se. Ta zgrada je bila na prodaju i ja sam rekao da je želim kupiti. Prvo sam želio saznati površinu lokacije, nakon toga smo obavili kontakte i pripremili svu potrebnu dokumentaciju. Primijetio sam da u BiH nedostaje sadržaja koji su namijenjeni djeci i zato sam se odlučio na ovakvu investiciju, veli on.

Pohvala vlastima

Zadovoljan je saradnjom sa domaćim vlastima, te je javno pohvalio načelnika općine (Istočni Stari Grad) i samu općinu zbog podrške koju su mu pružili.

– Zahvalan sam i ljudima u Vladi Republike Srpske u Banjoj Luci koji su također pružili podršku ovom projektu, ali i svima onima koji su učestvovali u realizaciji projekta. Moram reći da imamo i svesrdnu podršku policije koja često obilazi ovo područje pogotovo vikendom, dodaje.

Na upit o problematiziranju njegove kupovine zemljišta na Zlatištu za nove investicije, al Qasimi odgovara da je sve ono što se govori za njega tek sloboda izražavanja i sloboda mišljenja.

-Ja sam u ovoj zemlji stranac i smatram da nemam prava da komentarišem šta misle Bosanci i Hercegovci. Ja poštujem sve one koji imaju mišljenje suprotno od mojeg. Dolazim iz zemlje koja me naučila ljubavi i poštovanju različitosti i koja me također naučila da izražavam poštovanje kada sam u tuđini, odgovorio je.

Naglašava da je u državnoj službi radio više od 30 godina, da mu je otac bio vladar i da mu je brat sada vladar, dok je on bio ministar.

-Nisam dakle došao ovdje tražeći slijepo profit, kazao je, dodajući, međutim, da je na tržištu BiH itekako moguće ostvariti profit.

Ističe da u Sunnyland nije doveo nijednog Arapa da radi, već da rade domaći ljudi bez obzira na njihovu religijsku ili etničku pripadnost.

-Moj motiv za ovu investiciju je ljubav i mi ćemo se dalje nastaviti boriti za nju, kaže al Qasimi.

Smatra da će, nakon što projekat Sunnyland bude u potpunosti završen, i najžešći kritičari doći i priznati da se radi o izuzetnom projektu. On je, kaže, značajan ne samo za Sarajevo već i za podstrek turizma u BiH.

Studija izvodljivosti

-Čekamo studiju izvodljivosti koja će pokazati koja sve vrsta sadržaja dolazi u obzir. Ono što imamo namjeru praviti jesu sadržaji koji će upotpuniti projekat adrenalinskog parka Sunnyland. Tu su prije svega vanjsko igralište za djecu, stijene za penjanje, polu-profesionalno alpinističko penjanje za odrasle. Istražujemo mogućnosti da napravimo i klizalište, dodaje.

Sunnyland Sarajevo
Sunnyland Sarajevo

Navodi da je ograničavajući faktor sa kojim se u ovom projektu susreću površina zemljišta, te su obavili razgovore sa načelnikom općine i najavili namjeru za širenje projekta. Obećana im je podrška.

-Što se tiče konkretno izgradnje apartmana i vila, ja ne mogu u ovom trenutku reći da li će do toga doći. Imamo jako puno ideja, ali je prioritet uvođenje novih sadržaja u Sunnyland. Moja ideja je da ovo bude prostor koji će biti namijenjen svima pa čak i ako u pitanju budu vile, ja mogu obećati da će naši prvi gosti biti građani BiH, kazao je.

Al Qasimi dodaje da ima u planu i investicije na drugim lokacijama, prije svega na Igmanu, u modernizaciju i širenje hotela Feri.

-I ne samo hotel, bit će tu multifunkcionalni sadržaji, zdravstveni hotel sa lječilišnim turizmom. Želimo razvijati segment sportskog i zdravstveno-lječilišnog turizma. O vrijednosti investicije još uvijek ne mogu govoriti jer će ona u krajnjem zavisiti i od olakšica na koje računamo, zaključio je al Qasimi.

Redakcija

e-Turizam.com je regionalni turistički web portal s najnovijim informacijama i znanjima iz područja turizma.